Je begint met één potje Call of Duty, en voor je het weet is het 3 uur ’s nachts en ben je nog steeds bezig. Het is makkelijk om de tijd te vergeten als je lekker zit te gamen, maar wanneer dit dagelijks het geval is, kan dit meer problemen opleveren dan je zou willen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft onlangs gameverslaving toegevoegd aan hun lijst van de Internationale Classificatie van Ziekten 2018.

Volgens de WGO kenmerkt deze aandoening zich door een “patroon van aanhoudend of terugkerend speelgedrag”. Met andere woorden: wanneer jij gamen een hogere prioriteit in je leven geef dan andere dagelijkse activiteiten, of als je moeite hebt om jezelf te beheersen omtrent hoeveel of hoe vaak je speelt, dan kun je volgens hen al last hebben van een gameverslaving.

Net als bij iedere verslaving, kunnen de effecten soms heftig zijn, zegt klinisch psycholoog Bart Rossi. Volgens hem kunnen gameverslaafden problemen krijgen op meerdere vlakken. Met name werk en relaties zijn vaak de dupe van dit gedrag.

“Indicaties van een serieus probleem zijn echter niet afhankelijk van de hoeveelheid uren die je gamend doorbrengt,” zegt Dr. Chirban. “Het zijn eerder de consequenties van dit gedrag die een rol spelen.”

Gameverslaafden slaan vaak sociale gelegenheden over, melden zich regelmatig ziek, blijven laat op, verwaarlozen zichzelf door maaltijden over te slaan of door zichzelf minder vaak te wassen.

“Als een gamer nadelen op het gebied van gezondheid, slaap, werk, school of relaties opmerkt, zijn ze eigenlijk al erg ver van huis,” zegt Dr. Chirban. “Vaak merk je ook andere dingen op, zoals een verandering van het humeur of hun karakter,” voegt hij toe.

Klinkt dit bekend? Misschien is het dan een goed idee om de controller aan de kant te leggen en de controle over je leven terug te pakken. Begin met één week zonder gamen en kijk wat er gebeurt. Maakt het je geïrriteerd, gefrustreerd, of zelfs verdrietig? Of gebeurt er juist helemaal niets. Na een week kun je afwegen of je leven beter of leuker is zonder gamen. Daarna kun je beginnen met het matigen van je speeltijd en/of speelfrequentie. Probeer hierbij een gezonde balans te vinden tussen je verplichtingen, je sociale leven en je games.

Lukt het je echter niet om de week door te komen zonder te gamen, dan is het misschien een goed idee om met iemand over jouw gedrag te praten.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?