Foto: Getty

ZIEN: Stevige drinker? Zo ziet je lever er over 10 jaar uit

Gezondheid

Spoiler: hij knapt er niet bepaald van op.

Champagne om te proosten op de verloving van je beste maat, een flesje Amstel Bright tijdens je welverdiende vakantie in Curaçao of een glas rosé op een zonnig terras na een dag hard werken: alcohol maakt (in de meeste gevallen) gezellig en wordt over het algemeen steeds lekkerder naarmate je er meer van drinkt. Plus: no great story started with someone eating a salad – ook jij hebt ongetwijfeld de beste herinneringen aan je ladderzatte avondjes in de kroeg.

Je voelt een ‘maar’ opkomen, hè? Je hebt gelijk, die komt er. Want bij het drinken van alcohol komen ook een heleboel negatieve aspecten kijken. De effecten die het heeft op je taille, gezondheid van je hart en je lever, om er een paar te noemen. Over die laatste gaan we het in dit artikel iets uitgebreider hebben.

Grauw en grijs

In de Amerikaanse talkshow Lifechangers liet presentator dr. Drew Pinsky zien wat te veel alcohol drinken met onze levers doet. Hij vergeleek een gezond exemplaar met een orgaan dat jarenlang slachtoffer was geweest van hevige zuipfestijnen. De ‘gewone’ lever had een glad oppervlak en een effen roodbruine kleur. De ander was grijs, bobbelig en leed aan cirrose, een leverziekte die vaak (maar niet altijd) wordt veroorzaakt door overmatig drankgebruik. De lever raakt in zo’n geval chronisch overbelast en ontstoken. Vervolgens sterven er levercellen af en worden die, in een poging van het orgaan om zichzelf te repareren, vervangen door littekenweefsel. Zo raakt de lever alsmaar meer beschadigd en kan het steeds minder goed zijn werk doen. “Ook je immuunsysteem werkt op een gegeven moment niet meer naar behoren,” voegt dr. Pinsky daaraan toe. “Het bloed hoopt zich op achter je lever, waardoor er spataderen ontstaan in je slokdarm. Als die scheuren, bloed je binnen enkele minuten dood.”

Bekijk hieronder de video en onthoud: geniet, maar drink met mate!

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Van vervelende verplichting naar genotsmoment.
Wetenschappers kunnen een hoop over je te weten komen en hebben daar maar één druppeltje zweet voor nodig.
Hoeveel calorieën mag je eten op een dag? 2500, zegt het Voedingscentrum. Te vaag, zeggen wij van Men's Health. De energiebehoefte van een kereltje van 160 centimeter dat de hele dag achter de computer zit, is anders dan die van een boom van een kerel die werkt als personal trainer. Gebruik de volgende calculator en bereken jouw precieze caloriebehoefte. 
Vraag het 5 experts, en je krijgt waarschijnlijk 5 verschillende antwoorden.
Zou het je whey-eiwitpoeder kunnen zijn? Deze experts zeggen van wel.