Wordt kangoeroevlees binnenkort een ding?

Gezondheid

‘Doe mij maar die Australische burger.’

In Australië huppelen ruim 45 miljoen kangoeroes rond, wat neerkomt op bijna het dubbele van de menselijke bevolking aldaar. Je kunt dus wel stellen dat het uit de klauwen loopt met de kangoeroepopulatie - en dat er iets moet gebeuren. De Australische overheid kwam daarom met een oproep aan de Aussies om meer kangoeroevlees te eten. 

Het komt erop neer dat het vochtiger is geworden in Australië, waardoor er meer voedsel voor de kangoeroes te halen valt. Dit zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen voortplanten en heeft ertoe geleid dat er sinds 2010 ruim 22,5 miljoen kangoeroes bij zijn gekomen.

 

 >> Deze producten bevatten de meeste eiwitten 

 

Nu is de overheid echter bang dat zij, zodra het weer warmer wordt, massaal zullen sterven door een gebrek aan voedsel. Uit angst voor een continent bezaaid met karkassen stimuleert zij daarom het eten van kangoeroevlees. En dat is zo'n slecht idee nog niet, want in tegenstelling tot rund en lam is kangoeroevlees erg mager, bevat het weinig verzadigd vet (twee procent om precies te zijn), maar wel veel eiwitten. Toch hangen er ook nadelen aan: kangoeroe bevat namelijk relatief veel L-carnitine – een aminozuur dat gekoppeld is aan zowel hartproblemen als beroertes.

Kangatariërs

Ondanks dit nadeel is de verkoop van kangoeroevlees, vanwege de voordelen, toch sterk aan het toenemen. Er zijn zelfs voorstanders van het zogeheten ‘kangatarisme’, een dieet waarbij kangoeroevlees centraal staat. Het Australische dier zorgt immers voor weinig methaanuitstoot, in tegenstelling tot koeien of ander vee. Maar hoe gezond het vlees ook is, Australiërs voelen zich nog niet helemaal op hun gemak bij het opeten van hun nationale trots. Volgens onderzoek is de reden dat velen nog niet zijn overgestapt grotendeels psychologisch. Want zeg nou zelf: ze zijn spreekwoordelijk natuurlijk om op te eten, maar letterlijk? Wij Europeanen hebben daar minder moeite mee. Daarom neemt de kans dat we steeds vaker kangoeroevlees in winkels en restaurants zullen aantreffen steeds meer toe. 

 

Je BMI is twijfelachtig, maar heb jij echt overgewicht?
Vraag het 5 experts, en je krijgt waarschijnlijk 5 verschillende antwoorden.
De juiste hoek is blijkbaar van doorslaggevend belang.
Hoewel je nooit kunt voorkomen dat je helemaal zonder muggenbulten door het leven gaat, zijn er wel manieren om het aantal beten tot een minimum te beperken. Zijn dit de verlossende tips waar je al de hele ‘zomer’ op gewacht hebt? Lees dan snel verder.