Word beter in bed

Gezondheid

Je traint hard en eet goed. Toch ben je niet tevreden met het resultaat dat je ziet. De reden hiervan zou nog wel eens in je slaapkamer te vinden kunnen zijn.

Met deze tips zorg je ervoor dat je slaapprestaties verbeteren.

Monitor je slaap
Dr. Christopher Winter, directeur van Charlottesville Neurology and Sleep Medicine, raadt iedereen aan een slaapmonitor te kopen. Dit is een apparaat de die kwaliteit van je slaap analyseert door je hartslag en huidtemperatuur te meten, en bij te houden hoeveel je draait. Je hoeft niet direct te investeren in een apparaat van 200 euro; er bestaan ook apps voor op je telefoon die min of meer hetzelfde doen.

We doen een suggestie
“Wanneer het je niet lukt om in slaap te vallen, moet je je hersenen zien af te leiden. Ik gebruik een techniek waarbij ik mezelf bijna hypnotiseer. Ik stel me voor hoe ik in het water duik en daar steeds verder in weg zak. Uit een recent Zwitsers onderzoek blijkt dat mensen die naar hypnotische suggesties luisteren (woorden en zinnen zoals ‘ontspan’ en ‘laat het gaan’) hun tijd in diepe slaap met 81 procent zagen toenemen,” zegt dr. Winter.

Wat extra D
De zomer komt er langzaam maar zeker weer aan, dus kom je vaker in aanraking met direct zonlicht. Hoe meer je in de zon zit, hoe meer vitamine D het lichaam aanmaakt: een belangrijke stof voor een goede nachtrust. Om je D te boosten kun je een paar keer per week vette vis eten. Uit nieuw Noors onderzoek blijkt dat deze dieettruc ervoor kan zorgen dat je beter slaapt.

Wees voorbereid
Wanneer je op reis gaat moet je eigenlijk altijd een paar slaapattributen inpakken. “Ik neem bijvoorbeeld altijd een slaapmasker, oordopjes en een klein flesje lavendelolie mee. Wanneer ik overnacht in een hotel, zorg ik ervoor dat m’n kamer stil, donker en herkenbaar is. Dat is de reden dat ik lavendelolie meeneem; ik spuit het soms op m’n kussen thuis. Daardoor associeer ik de geur met thuis en een goede nachtrust,” zegt dr. Winter.

Val niet in de dutjesval
“Ik doe alleen een dutje wanneer ik iets ongewoons heb gedaan – bijvoorbeeld als ik lang in het vliegtuig heb gezeten,” legt dr. Winter uit. “Ik zorg ervoor dat ik niet langer dan 30 minuten lig, anders val ik te diep in slaap en sta ik chagrijnig op. Wanneer ik moe ben, ga ik gewoon wat eerder naar bed; de tijd waarop je ontwaakt moet consistent blijven. In het weekend slaap ik maximaal 60 tot 90 minuten. Langer dan dat zorgt ervoor dat ik minder lang blootsta aan daglicht, wat mijn slaapritme in de war gooit.

Last van je pols, arm, nek, schouders of andere lichaamsdelen? Het kan hieraan liggen.
Zo, is deze informatie toch een partij prettig!
Knoop deze negen tips in je oren wanneer je wat gewicht kwijt wilt raken.
Last van verstoppingen? Don’t worry, met het juiste eten heb jij je stoelgang zo weer op orde.
Problemen met inslapen zijn verleden tijd na deze militaire truc om te ontspannen.