Morgen mooi weer! Niemand krijgt deze wens vaker naar zijn hoofd geslingerd dan een hooikoortspatiënt. Als je voortdurend niest, je neus vol zit met snot en je ogen knalrood en gezwollen zijn, dan is dat behoorlijk irritant. Mooi weer is wel het laatste waar je behoefte aan hebt. Een mooie, droge en zonnige dag en de wind blaast nog meer van die vervelende pollen (het stuifmeel van gewassen) in het rond. Regende het maar! Menig hooikoortspatiënt ziet als een berg op tegen de eerste mooie lentedagen. Een eindje fietsen of wandelen in de natuur is dan meteen een helletocht.

Wie krijgt hooikoorts?

Naar schatting een op de zes Nederlanders lijdt aan een allergie voor pollen. Onderzoeken wijzen erop dat in de afgelopen dertig jaar het aantal mensen met deze aandoening is verdubbeld. Het type pollen waar iemand de allergie voor ontwikkelt is niet alleen afhankelijk van de persoon, maar ook van het gebied waar hij woont:
-Nederland: meestal graspollen en berkenpollen, maar ook allergieën voor kruidenpollen zoals zuring, bijvoet, guldenroede, brandnetel en weegbree;
-Meest voorkomende allergieën elders: glaskruidpollen (Middellandse Zee); ragweed ofwel ambrosia (Amerika) en cederpollen (Japan).

En waarom?

Hoewel pollen voor de problemen zorgen, zijn ze niet de oorzaak van hooikoorts. De oorzaak ligt in een enigszins ontspoord of overgevoelig immuunsysteem dat histamine aanmaakt, zodra pollen de slijmvliezen binnendringen. Histamine is een hormoon dat betrokken is bij ontstekingsreacties. Waarom het immuunsysteem bij de één ontspoort en bij de ander niet, is nog niet volledig duidelijk, maar het lijkt er steeds meer op dat we als kind te weinig infecties doormaken en dat onze omgeving zo steriel en hygiënisch is dat we te weinig in contact komen met de bacteriën die goed voor ons zijn. Daarnaast spelen erfelijke factoren een rol.

Vaak hebben mensen met hooikoorts meerdere allergieën of aanverwante klachten zoals astma, een voedselallergie of eczeem. Soms is sprake van kruisallergieën: er is dan zowel een allergie voor een bepaald type pollen, als voor een levensmiddel dat afkomstig is van een verwant type plant. Bloembloesems en appels zijn daar een bekend voorbeeld van, en bij overgevoeligheid voor graspollen kan ook sprake zijn van een voedselovergevoeligheid voor tarwe, aardappels, boekweit, tomaat en pinda. Bij berkenpollen zijn appels, noten, wortels, selderij, sinaasappel en kiwi verdacht. Dus voor hooikoortspatiënten met maag- en darmklachten is het de moeite waard om te proberen die levensmiddelen te laten staan.