Weg met stress

Gezondheid

Verlicht je stress, verlaag je bloeddruk en leef langer dankzij deze 7 stress-fighters.

1| Adem door één neusgat
‘De zogenaamde Nadishudi neusgatwissel ademmethode heeft een krachtig en snel effect op je lichaam,’ zegt dr. Kavita Chandwani, onderzoekscoördinator aan het M.D. Anderson Cancer Center in Houston. Ze beschrijft de techniek als volgt: houd je rechter neusgat dicht met je duim en adem in door je linker neusgat. Sluit voordat je uitademt je linker neusgat en adem uit door je rechter neusgat.

Vervolgens adem je in door je rechter neusgat terwijl je je linker neusgat gesloten houdt en adem je uit door je linker neusgat. Doe dit gedurende 1 minuut; hoe dieper de ademteugen hoe beter. Het afsluiten van één van de 2 ademhalingskanalen zorgt ervoor dat je langzamer en dieper ademhaalt (uiteindelijk dwingt het je om via je middenrif te ademen). Deze ademhalingstechniek kalmeert je zenuwen, vertraagt je hartslag en vermindert je bloeddruk.

2| Knaag op selderij
In de Aziatische geneeskunde is het een erkend middel om je bloeddruk omlaag te krijgen, maar nu zijn er ook laboratoriumproeven (met ratten) die dit onderschrijven. Probeer bij een volgende snacktrek-aanval eens zo’n pittige selderijstengel.

3| Drink druivensap
Vrijwilligers die 8 weken lang elke dag 2 glazen (0,25 l) druivensap dronken, verlaagden hun systolische druk (de bovendruk op de bloeddrukmeter) met 7 punten, aldus een Zuid-Koreaans onderzoek. De onderzoekers meldden dat antocyanine – een stofje op de druivenschil – helpt om de bloedvaten te verwijden en ze soepel te houden. Rode en paarse druiven bevatten het meeste antocyanine.

4| Snoep verstandig, eet een tomaat
Een Israëlisch onderzoek wees uit dat lycopeen, een stofje dat in tomaten en watermeloenen zit en in verband wordt gebracht met bescherming tegen prostaatkanker, de systolische druk bij proefpersonen omlaag bracht met 10 punten.

5| Omhels je schat
Een studie aan de universiteit van North Carolina heeft aangetoond dat als je je in een stressvolle situatie bevindt, je 10 minuten de hand van je geliefde moet vasthouden, gevolgd door een knuffel van 20 seconden. Dit kan je bloeddruk grofweg met de helft omlaag brengen.

6| Eet minder zout
Een recnt Brits onderzoek concludeert dat het terugbrengen van je zoutconsumptie van de gebruikelijke 9 gram per dag naar 6 gram je risico op een hartaanval al met 13% doet dalen en je risico op hart- en vaatziekten met 10%. Je komt al een eind door te letten op je dagelijkse ‘zonden’. Vervang zoute drop of chips door fruit of noten. Overigens bevatten veel kant- en klaarmaaltijden veel zout (en suiker en smaakstoffen).

7| Raak high
Maak een bergwandeling. ‘De lucht op grote hoogte is geladen met negatieve ionen die, als je ze inneemt, relaxerend en verjongend werken,’ zegt dr. Mark Liponis, medisch directeur van de Canyon Ranch Spa in Lenox, Massachusetts.

Tijdelijke geheelonthouding is goed voor meer dan alleen je lever.
Omdat je ballen alleen het beste verdienen.
Bonus: er komt geen boerenkool of yogabal aan te pas.