Snurken

Snurken kun je vergelijken met een opgeblazen ballon die je in een keer laat leeglopen. Er gaat in korte tijd veel lucht door een smalle en flexibele uitgang die daardoor gaat trillen en geluid fabriceert. Bij snurken gebeurt hetzelfde, maar dan met je keelholte, je zachte gehemelte en je huig. Stoppen met roken, geen alcohol meer drinken in de twee uur voordat je naar bed gaat en afvallen kunnen al helpen om de kettingzaaggeluiden uit je keel te stoppen. En probeer niet op je rug te slapen, want dat maakt het erger. Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert om een tennisbal in de achterkant van je pyjama te naaien zodat je niet op je rug kunt liggen.

Naar de dokter?

Snurken is meestal onschuldig. Maar als je vriendin klaagt over gebroken nachten, dan is een bezoek aan de huisarts wel een goed idee. Ook als je tijdens je slaap soms naar adem hapt, ga dan naar de dokter. Je hebt mogelijk last van slaapapneu dat letterlijk ‘niet ademen’ tijdens de slaap betekent. Daardoor kun je overdag slaperig zijn of last krijgen van hoofdpijn.

Krakende kaken

Je gaapt of kauwt op een hard dropje en ‘krak’ zegt je kaak. Klinkt eng, maar ernstig is het meestal niet. Het gaat om temporomandibulaire dysfunctie, een ingewikkelde naam voor problemen met je kaakgewricht en/of de spieren die erlangs lopen. Er is meestal niet een oorzaak, maar een combinatie van factoren, zoals tandenknarsen, stress of een aangeboren verkeerde stand van de kaak.

Naar de dokter?

Als je je mond niet meer goed open krijgt omdat je kaak ‘op slot’ zit of continu hoofdpijn hebt, is het wel een goed idee om naar de huisarts of de tandarts te gaan. Soms moet de kaakchirurg eraan te pas komen om je kaken ‘uit te lijnen’. Gun je kaken in ieder geval wat rust door geen taaie of harde dingen te kauwen, zoals toffees en - sorry - vlees.

Ruis, gebrom of piep in je oren

Tinnitus of oorsuizen betekent dat je geluiden hoort die er niet zijn. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden heeft ongeveer een miljoen Nederlanders er last van. De een hoort een piep, de ander een tandartsboor en weer een ander hoort een soort storende radio of een heel muziekstuk. Levensbedreigend is het niet, maar tinnitus kan een behoorlijke impact op je leven hebben. De precieze oorzaak van tinnitus is vaak niet te achterhalen. Het kan komen door langdurige blootstelling aan lawaai, maar ook door afwijkingen aan je gehoororgaan of hersenen.

Naar de dokter?

Helaas blijft het vaak gissen naar de oorzaak van tinnitus en is er weinig tegen te doen. Ga sowieso wel naar de huisarts als je er last van hebt. Oorsuizen kan namelijk ook komen door een binnenoorinfectie en die is te behandelen. Ook kan de huisarts je verwijzen naar therapeuten die je leren om beter met de fantoomgeluiden om te gaan.

Fluitje in je neus

Als je soms ongewenste fluitconcerten geeft met je neus, kan dat verschillende dingen betekenen, maar de meest waarschijnlijke oorzaak is dat je verkouden bent. De slijmvliezen zijn dan gezwollen en de lucht die je uitademt heeft minder ruimte. Ook een allergie zorgt voor gezwollen slijmvliezen. Flink snuiten helpt meestal.

Naar de dokter?

Als het fluiten na een vechtpartij, een flinke neuspeutersessie of vele avondjes cocaïnegebruik is ontstaan, moet je ernaar laten kijken. Er kan een gaatje in het septum zitten, het neustussenschot. Het gaatje kan worden opgevuld met een klein siliconenpropje of operatief worden dichtgemaakt.

Gerommel en geborrel in je buik

Klinkt je buik als een verstopte gootsteen? Het is soms wat gênant, maar het is doodnormaal. Je dunne darm is bezig met de grote schoonmaak. Tussen de maaltijden in trekken de darmen zich een aantal keer krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook gassen worden daarbij verplaatst en dat hoor je. Een ‘rammelende maag’ wil dus niet zeggen dat je honger hebt.

Naar de dokter?

Heb je last van langdurig geborrel in je buik en daarnaast ook pijn of een opgezwollen buik, bloed bij de ontlasting, diarree of juist verstopping? Ga dan voor de zekerheid even langs de huisarts.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?