Foto: Getty

Waarom je je telefoon uit de slaapkamer moet verbannen

Gezondheid

Niet alleen je slaapritme maar ook je sexleven kan de dupe worden van je smartphone

In bed je smartphone checken is gevaarlijker voor je gezondheid dan je denkt. Uit onderzoek van de Harvard Medical School blijkt dat het kunstlicht van elektronische apparaten bepaalde neuronen in je hersenen activeert, waardoor het lastiger wordt de slaap te vatten. Daarnaast slaap je minder goed, omdat je de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine verstoort met het kijken naar een klein schermpje in het donker. Nog meer redenen nodig om je smartphone uit je slaapkamer te bannen? We geven je er 6.
 
 
1. Een beter sexleven
Technologie in de slaapkamer kan de kwaliteit van je sexleven behoorlijk naar beneden schroeven. Leg die telefoon weg en zoek naar een connectie met je bedpartner, in plaats van online met de rest van de wereld. Een Amerikaans onderzoek kwam namelijk tot de bizarre conclusie dat 20 procent van de jong volwassenen met hun smartphone bezig is tijdens de sex. Wij vinden dit zeer verontrustend.
 
2. Geen verstoorde biologische klok
Het begint misschien met een korte scan op Facebook, maar voor je het weet zit je tot 2 uur ’s nachts Twitter te refreshen. Volgens onderzoekers van het NASA Ames Research Center heeft de mentale stimulatie van het online verbonden willen blijven invloed op je biologische klok; in slaap vallen is er niet meer bij tot de klok weer die vernieuwde nog latere bedtijd aantikt. Door je smartphone buiten je slaapkamer te houden, kom je niet in de verleiding.
  
3. Totale ontspanning
Deskundigen denken dat slapen met een smartphone naast je hoofd een gevoel van stress en ontspanning kan oproepen. Gun jezelf een paar uur van totale ontspanning zonder inkomende belletjes en berichtjes door je smartphone in een andere kamer achter te laten.
 
4. Minder blootstelling aan straling
We zijn voorzichtig met het trekken van conclusies wat betreft de nadelige gevolgen van straling op je gezondheid, maar volgens het National Cancer Institute zendt je telefoon een vorm van straling die mogelijk wordt geabsorbeerd door naastgelegen lichaamsweefsels. Uit verder onderzoek is gebleken dat dit mogelijk gekoppeld kan worden aan kanker. Neem geen risico en slaap niet met je smartphone op je nachtkastje.
 
5. Meer tijd voor offline activiteiten
De laatste minuten van de dag kan je beter besteden met een boek dan met een smartphone voor je neus. De lamp die aanstaat om in een donkere slaapkamer te kunnen lezen, produceert niet hetzelfde hersenenstimulerende licht als het scherm van je smartphone of tablet.
 
6. Langere nachten zonder eerder naar bed te hoeven gaan
Denk je eens in met hoeveel tijd je favoriete bezigheid iedere nacht verlengd zou kunnen worden als die smartphone je niet zou afleiden. Experts raden aan om je telefoon 30 minuten voordat je op één oor gaat uit te zetten. Zo geef je je hersenen de kans om bij te komen en creëer je de ideale voorbereiding voor een goede nachtrust. Welterusten!

 

Via Womenshealthmag.nl

Transpiratie is onprettig. Vooral als 't niet stopt. Herkenbaar? Even lezen en je bent weer als nieuw.
Voor de verfrissing kan een glaasje Spa Rood op z’n tijd erg lekker zijn. Maar is het slechter voor je dan normaal water?
“We don't make mistakes. We just have happy accidents.” 
Fitnessgoeroe Arie Boomsma vertelt hoe ook jij heel simpel een gezonde lifestyle kunt opbouwen.
Bij het woord ‘vetpercentage’ wordt al snel gedacht aan gymratten die obsessief proberen onder de 10% te komen. Waar ligt de grens?