Foto: Getty

Tips voor jouw fitste jaar ooit

Gezondheid

In 2017 doe jij het helemaal anders. En wel zo.

Natuurlijk start iedereen – en jij hoogstwaarschijnlijk ook – dit jaar wederom met een klein leger goede voornemens. Heel goed, maar vermoedelijk ben je de meeste na een maand al beu. Om te voorkomen dat je eind volgend jaar weer met je ziel onder je arm het internet afspeurt naar allerlei oplossingen voor al die overtollige kerstkilo’s en depressieve post-kerstgedachtes, hebben wij alvast tien tips die jouw leven niet alleen fitter, maar vooral ook een stuk leuker maken.
1. Kap met die oneindige sit-ups
Nee, je krijgt daar geen sixpack van. Althans, geen zichtbare. Een combinatie van squatten en intervaltraining is daarvoor veel effectiever. Zo krijg je niet alleen mooie, ronde billen (geloof ons, daar kijkt ze ook graag naar), maar kun je ook gelijk afscheid nemen van  ongewenste vetjes én werk je aan je conditie. Niet onbelangrijk, want niets is zo onaantrekkelijk als een man met enorme biceps die niet eens fatsoenlijk een trap op kan lopen zonder een zuurstoftank op zijn rug.
2. Haal je stalen ros van stal
Pak in plaats van de auto de fiets naar werk. Niet alleen verbrand je daarmee 269 kcal per half uur, je ontziet ook het milieu een beetje. Plus: het geld dat je anders kwijt bent aan benzine, kun je mooi opsparen voor een nieuw paar vette sneakers.
3. Leer een (nieuwe) taal
Of verdiep je nog een keer in de Nederlandse, want deze taalfouten mag jij in 2017 nooit meer maken. Hoe dan ook: met iedere nieuwe taal die je beheerst, nemen je carrière-opties met 75 procent toe. Ga je voor goud? Kies dan, met het oog op de uitbreidende Chinese markt, voor Mandarijn. Frans of Spaans is echter ook nog steeds een prima keuze.
4. Laat je onder handen nemen door je kapper
Het draait allemaal om het.. uiterlijk. Volgens onderzoekers aan de Elon University in North Carolina kan tien minuten extra aandacht aan je uiterlijk besteden (per dag) voor zes procent meer salaris zorgen. Kaching!
5. Ga op reis
Onderzoek door Air New-Zealand wijst uit dat mensen na een vakantie 25 procent gelukkiger en productiever zijn op hun werk. Of af en toe wat eerder weggaan ook helpt, is nog niet bekend.
6. Bak een steak die je je nog lang zult herinneren
Niets is lekkerder dan een heerlijke, sappige lap biefstuk na een dag hard werken, maar: er is tevens niets vervélender dan een verkeerd gebakken steak die qua smaak en structuur schrikbarend veel wegheeft van een schoenzool. Zo kan het nooit meer misgaan: zorg dat de pan zo heet is dat de olie rookt, laat de steak eerst op kamertemperatuur komen voordat je ‘m in de pan gooit en keer ‘m om de twintig seconden om. Zo wordt het vlees overal gelijkmatig gaar.
7. Laat een verpletterende indruk achter
Zit je stevig? Vrouwen hebben bij een eerste ontmoeting al na 30 seconden een mening over je! Wil je dat die positief is, dan doe je er verstandig aan om het onderwerp ‘reizen en vakantie’ aan te snijden. Daar kan en wil iedereen wel over praten. Dat zorgt voor een band.
8. Laat je gezicht wat vaker zien in de kroeg
Je leest het goed: vaker. Volgens een onderzoek van de Europese biersector kan een biertje op z’n tijd je beschermen tegen diabetes, Alzheimer, osteoporose en Parkinson. Op z’n tijd zeiden we, niet ieder weekend tot kruipen aan toe.
9. Neem een glaasje whisky
Een goede nachtrust is cruciaal voor een heleboel dingen: een goed humeur, het herstel van je spieren en een gezond gewicht – om maar een paar dingen te noemen. Hoe je makkelijker in slaap komt? Dat kan door een spannend boek of een warm bad, maar – hoera! – ook door een glas whisky.
10. Stop met roken!
Cliché, maar daarom niet minder waar. Doe het niet omdat het nieuwe jaar voor de deur staat of omdat anderen erover zeuren, maar simpelweg omdat er zóveel voordelen aan zitten. Meer smaak, meer geld, geen rochelende hoestbuien.. en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Schrijf ze op en kijk ernaar als je in de verleiding komt.

Van vervelende verplichting naar genotsmoment.
Wetenschappers kunnen een hoop over je te weten komen en hebben daar maar één druppeltje zweet voor nodig.
Hoeveel calorieën mag je eten op een dag? 2500, zegt het Voedingscentrum. Te vaag, zeggen wij van Men's Health. De energiebehoefte van een kereltje van 160 centimeter dat de hele dag achter de computer zit, is anders dan die van een boom van een kerel die werkt als personal trainer. Gebruik de volgende calculator en bereken jouw precieze caloriebehoefte. 
Vraag het 5 experts, en je krijgt waarschijnlijk 5 verschillende antwoorden.
Zou het je whey-eiwitpoeder kunnen zijn? Deze experts zeggen van wel.