Waarschijnlijk denk je niet veel na over je grote boodschap. Logisch ook. Het is iets wat je dagelijks doet, net zoals tandenpoetsen en je veters strikken. Maar wat als je dagelijks vaker een grote lading moet lossen dan op één hand te tellen is? Dat is een compleet ander verhaal. Het is eigenlijk heel normaal als je stoelgang verandert, zegt gastro-enteroloog Anish Sheth. Alleen al kleine veranderingen in je dieet kunnen effect hebben op je stoelgang.

Hoeveel keer per dag poepen is gezond?

De cijfers hierover zijn niet keihard. 'De meeste mensen zitten tussen drie grote boodschappen per week tot en met drie per dag', aldus Jordan Karlitz, assistent professor gastro-enterologie. Dit is nogal ruim, nietwaar? Belangrijker is dat je zelf bewust bent van je frequentie, en of deze opeens drastisch verandert.

'Als je altijd één keer per dag poept, en opeens dagenlang drie keer per een grote boodschap moet doen - ook al is het geen diarree – is het belangrijk om hier wat extra aandacht aan te besteden,' zegt dr. Sheth. 'Je stoelgang kan veranderen zonder dat je daar lichamelijke klachten bij krijgt. Kleine boosdoeners die je darmflora in de war kunnen schoppen zijn alcohol, cafeïne, fructose en kunstmatige zoetstoffen.'

'Stop je jezelf sinds kort vol met gezonde donkere groenten en volkoren producten? Grote kans dat je dan ook een verandering in je stoelgang merkt. Hier zitten namelijk onoplosbare vezels in, deze verzachten je ontlasting. Nieuwe medicijnen kunnen ook de oorzaak zijn. Elk soort antibiotica kan de normale balans van goede en slechte bacteriën in je darmen verstoren', aldus dr. Karlitz.

Wanneer naar de dokter?

'In het geval dat je poeppatroon na twee weken nog niet normaal is – of telkens blijft veranderen – en je bloed in je ontlasting tegenkomt, koorts krijgt of misselijk wordt, ga dan langs je huisarts', zegt Dr. Sheth. Zo zijn winderigheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en mondzweren allemaal tekenen van coeliakie, een auto-immuunziekte die ontstaat wanneer je lichaam negatief reageert op gluten – die zitten o.a. in granen, rogge en gerst. Als je de symptomen herkent, is het verstandig om je huisarts te vragen om een bloedtest.

Als er bloed in je ontlasting zit, is het verstandig om onderzoek te laten doen naar je dikke darm. Door middel van een colonoscopie kan er worden gezocht naar colorectale kanker en inflammatoire darmziekten. Wat het ook kan zijn is het prikkelbare darmsyndroom (IBS) - dit veroorzaakt pijn, een opgeblazen gevoel, gas, diarree of constipatie.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?