Een kom hete curry hier, een extra scheut tabasco daar. Je bent niet zuinig met pittige ingrediënten. 'De hete stoffen in pittig voedsel veranderen bijna niet in je lichaam. Bovendien zijn het geen voedingsstoffen, dus worden ze niet opgenomen door je lichaam. Dit betekent dat de pittige stoffen ook meekomen in je ontlasting,' aldus proctoloog Luigi Basso - die zich bezig houdt met de uitgang van ons lichaam.

Aangezien het laatste gedeelte van je verteringsstelsel bestaat uit cellen die sterk te vergelijken zijn met cellen in je keel en mond, brandt een hete peper net zoveel als het naar binnen gaat als wanneer het eruit komt. Met de volgende tips kun je in vrede op het toilet zitten na je Thaise maaltijd van gisteren.

Pittig gegeten? Voorkom pijn de volgende dag

1. Verdeel je menu

Pas op met eten dat zowel vet als pittig is. 'Te veel vet kan een probleem zijn, aangezien het zout dat je lichaam gebruikt om het te verteren kan gaan irriteren rondom je anus,' zegt dr. Brooks Cash. Niet van plan om in te leveren op een vette hap? Eet voordat je de lekkernij aanvalt een product met vezels. Dit neemt een groot gedeelte van de vetzuren op.

2. Houd ‘m schoon

We zouden dit niet tegen een volwassen man moeten zeggen, maar het is belangrijk om je achterste zo schoon en droog mogelijk te houden wanneer je geregeld last hebt na het eten van pittig voedsel. Was met een milde zeep en warm water. Wanneer het schoon is, kun je een verzachtende crème opsmeren. Kies voor een variant met het bestanddeel calamine, dit vermindert irritatie en jeuk.

Heb je langdurig last van je uitgang? Ga dan naar de dokter. Pijn rondom je anus kan duiden op een serieuzer probleem.

3. Eet drie weken lang chilipepers

Klinkt tegenstrijdig, maar schijnt te werken. Deze strategie vergt wel wat meer wilskracht, maar loont de moeite absoluut als je af en toe graag pittig voedsel naar binnen werkt. Eet je twee of drie dagen achter elkaar pittig voedsel? Dan krijg je last van rectale overgevoeligheid –die brandende pijn en meerdere tripjes naar het watercloset. Wanneer je drie weken of langer achter elkaar pittig eet, verdwijnt dat gevoel langzaam maar zeker. Zo heb je niet langer last van overgevoeligheid.

Onderzoekers van de Larner College of Medicine van de University of Vermont kwamen er overigens ook nog achter dat het dagelijks eten van rode chili pepers de kans op sterfte door hartziekten of beroertes met dertien procent verlaagt.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?