Kun je ooit fit zijn met overgewicht?

Gezondheid

Slanke mensen worden in onze maatschappij vaker geassocieerd met fit zijn dan vollere mensen. Maar is het ook echt zo dat je omvang bepaalt of je fit bent?   

Als we de zwaartekracht even achterwege laten, is het echt niet zo dat wat vollere lichaamsdelen je altijd een achterstand bezorgen. Buikvet kan er inderdaad voor zorgen dat je metabolisme in de war raakt of organen worden geïsoleerd – met alle gevolgen van dien - maar het kan echt totaal onschadelijk vet zijn.

Je kunt namelijk én overgewicht hebben, en nog steeds een gezonder metabolisme hebben dan je huisarts.

Infecties en je cardiovasculaire gesteldheid hebben een grotere invloed op je gezondheid dan je buikomvang. Het aantal zwembandjes dat je om je middel telt, is enkel een signaal. Zolang je er maar van bewust bent of je fit-vet of vet-vet bent, en het visceraal (gevaarlijk) of onderhuids (onschuldig) vet is. Hoe je hier achter komt? De beste manier om hier uitsluitsel over te krijgen, is deze vraag voorleggen aan je huisarts.

Dit zou weleens een goedkope dementie-test kunnen worden.
Het is een klassiek vraagstuk: welke pil neem je tegen welke pijn?
Je hebt net bijna een uur hardgelopen in de verstikkende hitte, en je kunt je shirt uitwringen. Dat moet wel betekenen dat je een ziljoen calorieën hebt verbrand, niet? Nou, niet per se.
Vermijd ze daarom te allen tijde op een eerste date!