Je buren kunnen de oorzaak van je overgewicht zijn

Gezondheid

Volgens nieuw onderzoek kan overgewicht aanstekelijk werken. 

 

Voor de helft van de Nederlanders is overgewicht een probleem. En hoewel er veel redenen kunnen zijn dat iemand kampt met obesitas, zijn er ook andere factoren waardoor je te dik kunt zijn. Nieuw onderzoek toont aan dat je buren een rol kunnen spelen in je strijd tegen een ongezond leven.

Het onderzoek had als doel uit te zoeken wat voor invloed je omgeving heeft op je gewicht. Het werd gepubliceerd in het blad JAMA Pediatrics en onderzocht of obesitas aanstekelijk kan zijn.

Van november 2016 tot oktober 2017 verzamelden Ashlesha Datar Ph.D., Director of Program on Children and Families at USC’s Dornsife Center for Economic and Social Research, and Nancy Nicosia, Ph.D., senior economist at the RAND Corporation gegevens van 1519 families – mannen, vrouwen en kinderen – die op 38 legerbasissen over heel Amerika wonen.

“Eén van de redenen dat we kozen voor families met een militaire achtergrond is dat zij niet kunnen kiezen waar ze wonen. Ze moeten gewoon verhuizen naar de aangegeven plek”, zegt Datar tegen Men’s Health. “Een aantal van deze families wonen in staten die gemiddeld hoger scoren op overgewicht onder de inwoners. Hierdoor konden we nagaan of de mensen die je om je heen hebt een rol spelen in je eigen gewicht en of het eventueel aanstekelijk werkt.”

Het resultaat? Voor elke procent toename in obesitas ging het risico op een tiener met overgewicht 4 – 6 procent omhoog. Het risico voor een volwassene met overgewicht bleek met 5 procent te stijgen. Datar wijt de onderzoeksresultaten aan de ‘sociale besmettingstheorie’ – als meer mensen om je heen last hebben van overgewicht, heb jij ook meer kans om dit te ontwikkelen.

“Met andere woorden, als je omgaat met mensen die kampen met overgewicht, ben je zelf meer geneigd om minder actief te gaan leven, ongezonder te eten en overgewicht of obesitas als sociaal acceptabel te gaan zien”, zegt Datar. 

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Tijdelijke geheelonthouding is goed voor meer dan alleen je lever.
Omdat je ballen alleen het beste verdienen.
Bonus: er komt geen boerenkool of yogabal aan te pas.