Ja, het is minder goed dan normaal water.

De bubbels in frisdranken ontstaan door koolzuur, en koolzuur is een stof waar je tanden niet heel blij van worden. Het zuur kan het tandglazuur namelijk aantasten, zegt professor Andrew Eder van de University College London's Eastman Dental Institute.

“Slechts één glas kan voor microscopische beschadigingen van het tandglazuur zorgen. Wanneer we iets zuurs eten of drinken, blijft de mond nog zeker 45 minuten zuur voordat het weer de normale PH-waarde heeft,” zegt dr. Eder.

Toch moet je behoorlijk wat bubbelwater drinken voordat je gebit blijvende schade ondervindt. Een of twee glazen per week kan prima.

Frisdranken met een smaakje zijn nog schadelijker, aangezien er vaak suiker of zoetstof aan toe is gevoegd. Dit kan op de lange termijn tandbederf tot gevolg hebben – maar dat hoeven we je vast niet te vertellen.

Professor Eder stelt voor om het schadelijke effect van koolzuurhoudende dranken te verminderen door door een rietje te drinken. Zo voorkom je contact met de tanden. Het glas in één keer leegdrinken is ook minder schadelijk dan ‘nippen’. “De mond blijft langer zuur wanneer je langzamer drinkt,” zegt dr. Eder.

(bron: dailymail.co.uk)