Tonijn is een van de meest eiwitrijke producten ooit, vandaar dat sporters massaal blikken naar binnen werken. Tonijn is wat dat betreft een beetje de kaas van de zee - het kan overal bij. Dus wat dat betreft lijkt het slim om het dagelijks als ingrediënt aan de lunch toe te voegen. Maar is het wel veilig om deze vis elke dag te eten?

De impact op je lichaam

Het korte antwoord: waarschijnlijk wel. Maar als het wel fout gaat, kan je een kwikvergiftiging oplopen. Dit kan gekke symptomen veroorzaken zoals evenwichtsverlies. ‘De een eet dagelijks tonijn en heeft nergens last van, terwijl de ander dezelfde hoeveelheid binnenkrijgt en wel last krijgt van kwikvergiftiging,’ zegt Lauren Sucher, woordvoerder van het Amerikaanse Food and Drug Administration.

Je moet de voordelen van het eten van vis afwegen tegen het risico van kwikvergiftiging. Daar tel je iemands lichaamsgewicht en de gevoeligheid voor kwik bij op. Pas dan is het echt mogelijk te bepalen of tonijn eten gevaarlijk is voor iemand, zegt Michael Gochfeld, een onderzoeker bij het Amerikaanse Environmental and Occupational Health Sciences Institute.

Bijna al het voedsel dat uit de zee komt bevat kwik. De vraag is dus eigenlijk: bij welke hoeveelheid kwik is het stofje giftig? Lastig uit te leggen, want niemand weet exact op welk punt kwik van een onschuldig goedje verandert in gif. Om daar achter te komen, zou je mensen moeten vergiftigen. En op de een of andere rare manier zijn hier tot op heden geen proefpersonen voor gevonden. De meeste specialisten zijn het overigens wel eens over twee feiten.

Visfeiten

  1. Vis is goed voor je. Onderzoek wijst uit dat het de kans op hartziektes, beroertes, obesitas, cognitieve achteruitgang, depressie, kanker en astma vermindert. Je visinname verminderen zorgt ervoor dat je ook niet meer van deze voordelen profiteert.
  2. Het risico van kwikvergiftiging wordt overschat. Kwik zou de ontwikkeling van het zenuwstelsel van ongeboren kinderen kunnen beïnvloeden, maar op het moment dat de Amerikaanse overheid vrouwen aanraadde minder vis te eten, raakten ook alle niet-zwangeren onnodig in paniek.

Deze waarschuwing was niet gericht op het grote publiek, maar specifiek bedoeld voor zwangere vrouwen. Dat betekent niet dat kwik voor volwassenen niet schadelijk kan zijn, maar dan moet je wel érg veel vis eten.

Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.

  • 150 gram (een blikje) light tonijn bevat 18.11 microgram kwik
  • 150 gram (een blikje) witte tonijn bevat 49.53 microgram kwik
  • Een portie tonijnfilet van 150 gram bevat al snel zo’n 97.49 microgram kwik

Maak een berekening

1. Deel de hoeveelheid kwik van stap 1 door je gewicht in kilogram. De uitkomst is de dosis kwik dat je binnenkrijgt (in microgram) per kilogram door 150 gram tonijn te eten.

2. Amerikaanse gezondheidsinstanties hebben berekend dat een gemiddelde van 0,2 microgram kwik per kilogram lichaamsgewicht per dag niet schadelijk hoeft te zijn. Per week is dit dus 1,4 microgram per kilogram lichaamsgewicht.

3. Deel de hoeveelheid van stap 3 door de uitkomst van stap 2 om erachter te komen hoeveel blikjes tonijn je maximaal per week zou moeten eten. Als je 81 kilo weegt, zou je volgens de Amerikanen dus veilig 6,3 blikjes kunnen eten.

De Impact op zeeleven en het milieu

Toch zijn wij van mening dat 6 blikken echt aan de hoge kant is. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor het milieu. Bij de vangst van tonijn is de impact op het zeeleven enorm. Door slepende netten over de zeebodem, door bijvangst en door massale scholen tonijn in korte tijd uit te roeien.

Met andere woorden: ga eens na of je ook om deze redenen kunt minderen, of zelfs stoppen met tonijn eten. Er zijn tegenwoordig zelfs plantaardige varianten beschikbaar (Vuna) die erg goed smaken en 23(!) gram eiwitten per portie bevatten. Ja, ze zijn iets duurder, maar wel veel duurzamer.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?