1. Broccoli en bloemkool

Deze twee groenten bevatten veel sulforafaan, een stof die en positief effect op het afweersysteem van de longen heeft, ontdekten onderzoekers van de John Hopkins Bloomberg School. De stof helpt het immuunsysteem schadelijke bacteriën uit de longen te verwijderen. Ren dus snel naar de groenteboer.

2. Groene thee

Als je rookt of vaak te maken hebt met luchtverontreiniging, kun je maar beter een voorraadje groene thee inslaan.

Uit Taiwanees onderzoek blijkt namelijk dat groene thee helpt de schade te repareren die vervuilde lucht aanricht in de longen. Zowel rokers als niet-rokers bleken een vijf keer grotere kans te hebben op longkanker dan de (niet-)rokers die per dag één of meer kopjes dronken.

3. Gezond dieet

Een onderzoek van dr. Raphaelle Varraso van Harvard School of Public Health toont aan dat een ‘mediterraans’ eetpatroon met veel groenten, fruit, volkoren granen en vis je longfunctie aanzienlijk verbetert. Bovendien heb je met zo’n eetpatroon vijftig procent minder kans op longziektes. En zweer je verwesterde dieet van verzadigde vetten, rood vlees, snoep, desserts en patat maar af: het risico op longaandoeningen wordt daardoor juist verviervoudigd.

4. Planten

oVOC wordt in de atmosfeer gevormd uit koolwaterstoffen en andere chemicaliën. Deze chemische stof is gevaarlijk voor je gezondheid en kan longontsteking en astma-aanvallen veroorzaken. Uit een onderzoek van het US National Center for Atmospheric Research komt naar voren dat bladverliezende planten de lucht zuiveren van oVOC en andere chemische stoffen. Tijd voor een plant! (Enne, niet vergeten water te geven, hè?)

5. Stoep en stoplicht

Als je aan de buitenkant van de stoep loopt, stel je jezelf aan een tiende meer verontreinigende stoffen bloot dan wanneer je aan de binnenkant van de stoep loopt, ontdekten wetenschappers van het Imperial College London. Blijf ook niet te lang hangen bij stoplichten; Australisch onderzoek wijst uit dat optrekkende auto’s veel meer vervuilende deeltjes uitstoten dan auto’s die gewoon doorrijden.

6. Regen en wind

Als het waait, worden de vervuilende deeltjes in de lucht uiteengeblazen en gaat de luchtverontreiniging omlaag, constateert het comité COMEAP, dat de Britse regering advies geeft over luchtvervuiling. Op een regenachtige dag kun je ook rustig naar buiten gaan; regen ‘wast’ de lucht doordat het veel schadelijke deeltjes in zich opneemt en wegspoelt. Op warme dagen kun je trouwens maar beter in de natuur gaan wandelen, want de warme lucht werkt als een deksel die alle uitlaatgassen en andere schadelijke stoffen gevangen houdt.

7. Beweging

Lichamelijke inspanning zorgt ervoor dat je lichaam meer zuurstof nodig heeft. Daardoor ga je sneller ademhalen; je longen moeten aan het werk. Door ze vaak aan het werk te zetten, worden ze sterker en gaan ze beter functioneren, laat zorgverzekeraar IZA weten.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?