Hoe deze gezonde 25-jarige bodybuilder zomaar kon sterven

Gezondheid

Blijkbaar kan het iedereen overkomen. 

Sam Standerwick, 25 jaar oud, sportte bijna elke dag en volgde een extreem gezond dieet. Toch stierf hij afgelopen december plotseling na een avond stappen met vrienden. Z’n familie en vrienden stonden voor een enorm raadsel; hoe had Sam zomaar kunnen sterven?

Na autopsie op het lichaam van Sam bleek dat hij z’n coronaire ader voor 70 procent verstopt zat. Volgens de familie van de jonge bodybuilder had hij nog geleefd wanneer er een defibrillator in de buurt was geweest. “Daarom willen we meer defibrillators in openbare ruimtes en willen we mensen attenderen op de gevaren van hartziektes,” zegt Adrian Standerwick, de vader van Sam. “Een op de 500 mensen tussen de 14 en 35 jaar loopt onbewust rond met een hartprobleem. Dit zijn wandelende tijdbommen.”

Standerwick vertelt aan Daily Mail dat z’n zoon eerder had geklaagd over hartkloppingen. “Dit probleem stak eens in de zoveel tijd z’n kop op. Mijn vrouw zei telkens: laat je toch checken. Ze stond erop dat hij een afspraak zou maken met de huisarts, maar toen was het al te laat.”

Twee jaar voor z’n dood had Sam een blackout gekregen achter het stuur. Hoewel er een ECG werd gemaakt, maakte de familie zich niet veel zorgen. “Wanneer je in de 20 bent, ga je er niet vanuit dat er iets ernstigs aan de hand kan zijn. Toen Sam de fatale avond de deur uit ging, hadden we nooit kunnen bedenken wat er met hem zou gebeuren,” zegt Adrian Standerwick.

Maar hoe kan dit gebeuren met iemand die zo jong en fit was?

Volgens cardioloog Justin Trivax hebben sporters de neiging om op twee vlakken te ver te gaan wat betreft fitness. Neem bijvoorbeeld gewichtheffen: wanneer je een heel zwaar gewicht tilt schiet je bloeddruk omhoog. Wanneer je een onderliggend hartprobleem hebt, kan dat een trigger zijn.

Daarnaast hebben sporters de neiging om bepaalde prestatieverbeterende supplementen te gebruiken. We hoeven je vast niet te vertellen dat deze supplementen enorm grote gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben. Zeker bepaalde illegale middelen, zoals anabolen steroïden en hormonen, stellen de gezondheid van je hart op de proef.

Mocht je het idee hebben dat er iets aan de hand is met je hart, houd dan de volgende symptomen in de smiezen: hartkloppingen, duizeligheid, blackouts, kortademigheid, misselijkheid, pijn op de borst, pijn in het bovenlichaam en koud zweet. Het is verstandig om een huisarts te raadplegen, mocht je een of meer van deze symptomen hebben (en geen chestday hebben gehad de dag ervoor). 

Gerelateerd: Met stress sporten? Je bent gewaarschuwd >>

Je wil zo min mogelijk spullen meenemen, maar dit is echt belangrijk – vooral als de zon schijnt.
Hardloopcoach Klaas Boomsma heeft een belangrijke boodschap voor je. 
Goed om te weten, alleen niet zo leuk om te horen. 
We leggen ook uit wat je ertegen kunt doen. 
Fatburners, chroompillen en thee-extracten. Mensen doen de gekste dingen om af te vallen. Maar werken deze pillen en supplementen echt? Bestaat er een wonderpil? Veel middeltjes beloven dat de kilo’s er moeiteloos en snel afvliegen, maar op de vraag hoe ze precies werken kunnen fabrikanten vaak geen antwoord geven.