'Gamen kan schadelijk zijn voor hersenen'

Gezondheid

Niet alle soorten games, gelukkig. 

De laatste jaren is gamen in goed daglicht komen te staan vanwege meerdere verschillende positieve effecten. Zo word je volgens onderzoek handiger, oplossingsgerichter, scherper, socialer en creatiever wanneer je regelmatig gamet. Helaas blijkt sinds kort dat het spelen van bepaalde videospelletjes geen vruchten afwerpt voor je hersenmassa.

Volgens onderzoek van Université de Montréal, verminderen actiespellen de hoeveelheid grijze stof achterin de hersenen (het hippocampus). Grijze stof is onder meer verantwoordelijk voor ons geheugen en oriëntatie. Een tekort hiervan kan daarnaast ook je kansen op Alzheimer en depressies aanzienlijk vergroten.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Gregory West, maken gamers veel gebruik van 'responsief leren', wat geassocieerd wordt met een afname in de grijze stof. Deze manier van leren vormt namelijk een bepaalde aangeleerde 'gewoonte', waar de hersenen afhankelijk van worden. Dr. West en zijn collega’s onderzochten daarom ook de koppeling met het striatum, het deel van de hersenen dat signalen van het hippocampus ontvangt. Dit zorgt voor het soort geheugen dat we tijdens alledaagse handelingen als wandelen, zwemmen, fietsen of autorijden gebruiken.

Volgens Dr. West kwam naar voren dat als we teveel gamen, we afhankelijk raken van die vaste paden in de hersenen, waardoor we niet meer actief leren via het hippocampus, wat ervoor zorgt dat de grijze stof dit deel van de hersenen kleiner afneemt.

Actie- of platformgames

Er blijkt wel een groot verschil te zijn tussen bepaalde spellen - zo is een actiespel schadelijk, maar een platformgame niet. Platformgames als Super Mario, Crash Bandicoot en Little Big Planet juist goed voor de aanmaak van grijze stof. Dit is te danken aan het feit dat spelers meer op de omgeving moeten letten om te navigeren, in plaats van een GPS-radar bovenin het scherm, zoals bij veel actiespellen het geval is.

>> 7 redenen om meer te gamen > 

Gezien de hoeveelheid dat sommige mensen gamen, is dit erg belangrijke kennis om op zak te hebben. Volgens bronnen gamen ruim 9 miljoen Nederlanders met enige regelmaat – wat neerkomt op 70 procent van de online bevolking. Een ander bijzonder feitje, is dat de Game-industrie bijna drie keer groter is dan Hollywood. Heftig!

Je BMI is twijfelachtig, maar heb jij echt overgewicht?
Vraag het 5 experts, en je krijgt waarschijnlijk 5 verschillende antwoorden.
De juiste hoek is blijkbaar van doorslaggevend belang.
Hoewel je nooit kunt voorkomen dat je helemaal zonder muggenbulten door het leven gaat, zijn er wel manieren om het aantal beten tot een minimum te beperken. Zijn dit de verlossende tips waar je al de hele ‘zomer’ op gewacht hebt? Lees dan snel verder.