Foto: Getty

Er zit geen poep in je baard

Gezondheid

Hij mag dus blijven waar ‘ie zit.

Waarschijnlijk zijn de krantenkoppen je niet ontgaan: er zit poep in je baard!

Misschien ben je aan jezelf gaan twijfelen. Je dacht toch vrij hygienisch door het leven te gaan, totdat een paar journalisten baardfecaliën onder de loep namen en de feiten wereld kenbaar maakten. Heb je je baard niet goed gewassen de afgelopen tijd? Heeft je kin de hele tijd naar poep geroken 

Het afschrikwekkende nieuws komt vanuit Albuquerque, waar de lokale gezondheidsautoriteit meldde dat een microbioloog bacteriën in een mannenbaard was tegengekomen die verdacht veel weg hadden van ‘fecaliën’.

Gelukkig is er geen reden tot paniek, zegt Jeffrey Benabio, directeur van Healthcare Transformation bij Kaiser Permanente.

“De verhalen klinken vies, maar we hoeven ons nog niet echt zorgen te maken,”  zegt dr. Benabio. “In de baarden zat geen echte poep. Ze bevatten alleen maar dezelfde bacterie die ook voorkomt in poep, waarschijnlijk E coli.” 

Toch besloten de media te schreeuwen dat ‘ER POEP IN JE BAARD ZIT, GATVERDAMME’. Dit terwijl er niet eens een écht onderzoek is gedaan, volgens dr. Benabio. “Het was gewoon een journalist die wat monsters van baarden had genomen en die voor had gelegd aan een microbioloog.”

Sommige darmbacteriën zijn in je maag te vinden, en daarom ook in je poep. Je kan deze soort ook vinden op de menselijke huid, op voedsel, planten en bomen, volgens de National Insitutes of Health in Amerika.

Het goede nieuws: micobiologen zeggen dat de bacteriën geen enkel gevaar vormen voor je gezondheid. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Brigham en het Vrouwenziekenhuis in Boston dat vrouwelijke verzorgers dezelfde hoeveelheid van de bacterie met zich mee dragen. We zijn dus – baard of geen baard – allemaal even vies.

Tijdelijke geheelonthouding is goed voor meer dan alleen je lever.
Omdat je ballen alleen het beste verdienen.
Bonus: er komt geen boerenkool of yogabal aan te pas.