Ja, we geven toe: dat is best een heftige titel. Toch, als we de onderzoekers van Yale School of Medicine mogen geloven, is een marathon uitlopen voor het overgrote deel van marathonlopers een flinke aanslag op de nieren. Oppassen, dus.

'Er is qua druk op de nieren geen onderscheid tussen een marathonloper en een hartpatiënt die op de intensieve care ligt,' claimt onderzoeker Chirag Parikh. De uitdroging door deze extreme prestatie belast de nieren dusdanig, dat er spierafbraak en ontstekingen plaatsvinden waardoor er meer eiwit in het bloed terecht komt. De nieren moeten hierdoor nog harder werken om alles weer schoon te filteren.

Symptomen acuut nierfalen

De onderzoekers konden dit meten door bloed- en urinemonsters van marathonlopers te bestuderen. Uit de nierklaring -de snelheid waarmee een bepaalde stof door het lichaam uit het bloed wordt verwijderd- bleek een verhoogde hoeveelheid creatinine aanwezig te zijn, en in het bloed een verhoging van inflammatoire eiwitten. Volgens de onderzoekers waren de resultaten vergelijkbaar met de metingen van patiënten met acuut nierfalen.

Uiteraard willen we hier niet mee zeggen dat je geen marathon's moet rennen of dat het een op een vergelijkbaar is met een IC-patiënt, maar het benadrukt wel het belang van veel trainen, goed hydrateren en tijd nemen om te herstellen. Ruim 42 kilometer hardlopen vraagt het uiterste van je lichaam en brengt de nodige risico's mee voor je gezondheid. Geef je lichaam daarom ook de juiste zorg die 't verdient om hiermee om te kunnen gaan.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?