Een marathon lopen doet hetzelfde met je lichaam als een hartoperatie

Gezondheid

Goed om te weten, alleen niet zo leuk om te horen. 

Ja, we geven toe: dat is best een heftige titel. Toch, als we onderzoekers van Yale School of Medicine mogen geloven, is een marathon uitlopen voor 80 procent van de marathonlopers een flinke aanslag op de nieren.  

>> Hoeveel km per week is het beste voor je >

"Er is geen onderscheid [qua druk op de nieren] tussen een marathonloper een hartpatiënt die op de intensieve care ligt", zegt onderzoeker Chirag Parikh. De uitdroging door deze extreme prestatie belast de nieren dusdanig, dat er spierafbraak en ontstekingen plaatsvinden waardoor er meer eiwit in het bloed terecht komt. De nieren moeten hierdoor nog harder werken om alles weer schoon te filteren.

De onderzoekers konden dit meten door bloed- en urinemonsters van marathonlopers te bestuderen. Uit de nierklaring bleek een verhoogde hoeveelheid creatinine aanwezig te zijn, en in het bloed een verhoging van inflammatoire eiwitten. Volgens de onderzoekers waren de resultaten vergelijkbaar met de metingen van patiënten met acute nierfalen. 

Uiteraard willen we hier niet mee zeggen dat je geen marathon's moet rennen, maar het benadrukt wel het belang van goed trainen, hydratatie en voldoende herstel achteraf. Je grenzen voorbijgaan heeft kennelijk wel gevolgen voor je gezondheid. 

Gerelateerd: Wat je moet weten voor je gaat hardlopen


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Last van je pols, arm, nek, schouders of andere lichaamsdelen? Het kan hieraan liggen.
Zo, is deze informatie toch een partij prettig!
Knoop deze negen tips in je oren wanneer je wat gewicht kwijt wilt raken.
Last van verstoppingen? Don’t worry, met het juiste eten heb jij je stoelgang zo weer op orde.
Problemen met inslapen zijn verleden tijd na deze militaire truc om te ontspannen.