Een marathon lopen doet hetzelfde met je lichaam als een hartoperatie

Gezondheid

Goed om te weten, alleen niet zo leuk om te horen. 

Ja, we geven toe: dat is best een heftige titel. Toch, als we onderzoekers van Yale School of Medicine mogen geloven, is een marathon uitlopen voor 80 procent van de marathonlopers een flinke aanslag op de nieren.  

>> Hoeveel km per week is het beste voor je >

"Er is geen onderscheid [qua druk op de nieren] tussen een marathonloper een hartpatiënt die op de intensieve care ligt", zegt onderzoeker Chirag Parikh. De uitdroging door deze extreme prestatie belast de nieren dusdanig, dat er spierafbraak en ontstekingen plaatsvinden waardoor er meer eiwit in het bloed terecht komt. De nieren moeten hierdoor nog harder werken om alles weer schoon te filteren.

De onderzoekers konden dit meten door bloed- en urinemonsters van marathonlopers te bestuderen. Uit de nierklaring bleek een verhoogde hoeveelheid creatinine aanwezig te zijn, en in het bloed een verhoging van inflammatoire eiwitten. Volgens de onderzoekers waren de resultaten vergelijkbaar met de metingen van patiënten met acute nierfalen. 

Uiteraard willen we hier niet mee zeggen dat je geen marathon's moet rennen, maar het benadrukt wel het belang van goed trainen, hydratatie en voldoende herstel achteraf. Je grenzen voorbijgaan heeft kennelijk wel gevolgen voor je gezondheid. 

Gerelateerd: Wat je moet weten voor je gaat hardlopen


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Je BMI is twijfelachtig, maar heb jij echt overgewicht?
Vraag het 5 experts, en je krijgt waarschijnlijk 5 verschillende antwoorden.
De juiste hoek is blijkbaar van doorslaggevend belang.
Hoewel je nooit kunt voorkomen dat je helemaal zonder muggenbulten door het leven gaat, zijn er wel manieren om het aantal beten tot een minimum te beperken. Zijn dit de verlossende tips waar je al de hele ‘zomer’ op gewacht hebt? Lees dan snel verder.