Foto: Getty

Dit type man wordt sneller kaal

Gezondheid

Shop je nog lekker goedkoop op de kinderafdeling? Investeer gelijk maar vast in een petje.

Slecht nieuws voor mannen die nooit een hooggehakte vrouw aan hun zijde zullen hebben en ook al niet bij de bovenste plank van het keukenkastje kunnen: uit onderzoek van het Institute of Human Genetics van de Universität Bonn blijkt dat kleine mannen een verhoogd risico hebben om vroegtijdig kaal te worden.

Onderzoekers analyseerden de genetische informatie van zo’n 11.000 mannen met vroegtijdig haarverlies. De controlegroep bestond uit 12.000 mannen met een volle haardos. De proefpersonen waren afkomstig uit zeven verschillende landen.

 

>> 5 dingen die je niet moet geloven over kaal worden

 

Afwijking
“We vonden 63 afwijkingen in het menselijk DNA die het risico op vroegtijdig haarverlies vergroten”, zegt één van de onderzoeksauteurs, dr. Stefanie Heilmann-Heimbach. “Sommige van deze afwijkingen kwamen voor in combinatie met andere eigenschappen en ziektes, zoals een klein lichaam, vroegere puberteit en verschillende soorten kanker.” Wat het verband is tussen kaalheid en een kortere lichaamslengte is niet helemaal duidelijk, al denken onderzoekers dat een vroegere puberteit uiteindelijk ook het proces van kaal worden versnelt.

Professor Markus Nöthen, die ook meewerkte aan het onderzoek, benadrukt echter dat jonge, kalende mannen zich geen zorgen moeten maken. “Het verhoogde risico op ziektes en andere aandoeningen is minimaal.”

Tijdelijke geheelonthouding is goed voor meer dan alleen je lever.
Omdat je ballen alleen het beste verdienen.
Bonus: er komt geen boerenkool of yogabal aan te pas.