Valt het je niet op dat wanneer je aan het werk bent op kantoor, er altijd wel iemand is die vraagt of het raam dicht mag (of juist open)? Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht ontdekte dat de meeste moderne kantoorgebouwen een warmtemodel aanhouden dat in de jaren ’60 is ontwikkeld. De temperatuur is hierdoor gebaseerd op wat een 40-jarige man van 72 kilo comfortabel vindt. Ben jij dit niet? Grote kans dat jouw ideale (slaap)kamertemperatuur anders is dan die van je collega's (of bedpartner).

Dit is de perfecte slaapkamertemperatuur

Zo hebben vrouwen een lagere verbranding, wat betekent dat ze ook minder lichaamswarmte produceren zodra ze achter een bureau zitten. De kans is dus groot dat zij naar haar trui grijpt, wanneer een gast de temperatuur als ‘gemoedelijk’ zou bestempelen. En dat is op kantoor. Thuis in bed, waar jullie beiden niet willen zweten of bibberen, is het nog lastiger om een gulden middenweg te vinden.

Dr. Rachel Salas, neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University (gespecialiseerd in slaapwetenschappen) ontdekte dat de perfecte slaaptemperatuur 18 graden Celsius is. Je lichaamstemperatuur zakt tijdens je slaap. Aan het einde van je slaapcyclus stijgt het weer, om je lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden.

De logica achter 18 graden Celsius

Door de temperatuur in je slaapkamer laag te houden, help je je lichaam de klus te klaren. Een te warme omgeving heeft effect op je lichaamstemperatuur en kan ervoor zorgen dat je de hele nacht wakker ligt. Een recept voor slapeloosheid. Toch is 18 graden een indicatie. 'Wij raden patiënten een temperatuur tussen de 17 en 20,5 graden aan,' zegt dr. Salas. 'Ik slaap persoonlijk het beste bij 20 graden.'

Maar het kan een hoop geld (en het milieu) sparen wanneer je de thermostaat wat lager zet. Het is nu misschien nog niet de tijd om te stoken, maar de herfst ligt weer op de loer. Wanneer je de thermostaat ’s nachts maar een paar graden kouder zet dan je gewend bent, bespaar je een hoop centen. Je hoeft met -20 niet met een jas het bed in te duiken, maar als je gewend bent om de verwarming op 21,5 te zetten, kunnen die paar graden lager je een enorme energierekening besparen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?