Als (bijna) haarloze wezens zijn we niet (meer) gemaakt voor de kou. We vinden het prettig als onze interne lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden Celsius ligt. Wanneer het omlaag gaat, warmt je lichaam zich weer op om je organen te beschermen. In extreme gevallen zelfs je leven. Dat betekent niet dat je je fiets in de schuur moet stallen, niet meer naar buiten moet gaan en de hele winter onder een deken op de bank moet doorbrengen, maar het is belangrijk om het weer te respecteren, weten wat je grenzen zijn en, natuurlijk, je goed te kleden. Dit is wat er gebeurt wanneer je de kou in trekt.

Je spieren spannen zich aan

Het moment dat je de deur uit stapt, voel je je spieren zich aanspannen. Ze knijpen samen en voelen strakker, beperken je bewegingsvrijheid waardoor die eerste paar trappen op je pedalen een stuk moeilijker lijken te gaan dan wanneer het een graad of 20 is. Je kan dit tegengaan door binnen een kleine warming-up te doen, zegt sportfysiotherapeut Stacy Sims. “Daarna geef je jezelf extra tijd om rustig aan te doen wanneer je buiten bent”, zegt ze, en voegt toe dat “als je in de kou gaat fietsen of hardlopen, je jezelf het beste pas vlak voor je sessie kunt opwarmen. Blijf in elk geval in beweging tot je begint.”

Bloed trekt naar binnen

“Je lichaam zal allereerst je organen beschermen”, zegt Sims. Dat betekent dat je bloed uit je ledematen wordt getrokken en naar het centrum van je lichaam toe gaat. Dit is de reden dat je handen en voeten – en zelfs je gezicht – zo ongelooflijk moeilijk warm te houden zijn. Uiteraard wil je daarop ageren door je hoofd, voeten en handen met warme kleding te beschermen. Doe dit ook vooral. Nog een tip: je buik op temperatuur houden helpt iedereen warm houden, omdat je lichaam minder last heeft van de bloedsomloop die anders werkt. Zorg voor een goede basiskledinglaag.

Je hartslag reageert anders

Je hartslag wordt lager als reactie op kou, omdat het minder bloed richting je huid en ledematen pompt. Wanneer je begint te bewegen, moet je hart harder werken om je warm te houden, terwijl er ook bloed je spieren in stroomt. Daarom kan je hartslag hoger zijn dan wanneer je dezelfde bewegingen/activiteiten doet tijdens warmer weer. Je bloeddruk stijgt daarom ook, dus kleed je warm en verwacht niet dat je je persoonlijk record breekt wanneer de temperatuur buiten het nulpunt raakt.

Je luchtwegen blokkeren

Koele, droge lucht inademen haalt warmte en vocht uit je luchtwegen en longen, hierdoor kan je ademtekort krijgen – of zelfs astma krijgen als je daar gevoelig voor bent. Wederom: neem de tijd om op te warmen, zodat je niet hijgend en puffend op je werk aankomt. Ook is het goed om een sjaal om te doen die je over je mond heen kan binden, om de lucht op de warmen voor het je longen binnenkort.

Je krijgt een druipneus

Je neusgaten hebben de verantwoordelijkheid om de lucht die je inademt op te warmen en vochtig te maken. Wanneer je hard in- en uitademt in de koele droge lucht, gaat je neus in overdrive, waardoor je extra vloeistof aanmaakt. Dit zorgt vervolgens voor een druipneus. Er is niet veel wat je kan doen om het tegen te gaan, maar een goed paar handschoenen met een zachte patch waaraan je je neus af kunt vegen, voorkomt een schrale huid.

Je moet vaker naar de wc

Terwijl je lichaam meer bloed en vloeistoffen naar je core stuurt om je organen te beschermen en je warm te houden, krijgen je hersenen een signaal door om de hoeveelheid vocht in je lichaam te verminderen. Vandaar dat je regelmatig moet plassen Onthoud dat je, ook al heb je met koud weer niet zoveel dorst als met warm weer, alsnog vocht verliest. Houd je hydratatie dus goed in de gaten en drink voldoende water.

Via Prevention.com

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?