Dit dieet kan je helpen bij je strijd tegen een depressie

Gezondheid

Onderzoekers hebben wellicht een manier gevonden om je mentale gezondheid te verbeteren.

In Nederland krijgt zo’n 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. Dat is één op de vijf en veel te veel. Hoewel een oplossing niet voor de hand ligt – iedereen reageert immers anders en heeft andere behoeften – is er wel nieuws dat zou kunnen helpen. Recent onderzoek ondersteunt het idee dat je voedingspatroon je depressie kan verzachten.

 

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat deelnemers die een vezelrijk dieet volgen en ongezond eten vermijden 11 procent minder kans hebben op een depressie. Het onderzoek besloeg zes jaar, waarin 1000 mensen van gemiddeld 81 jaar oud op de voet werden gevolgd terwijl hun gemoedstoestand en voeding werd vastgelegd. Gedurende het onderzoek hielden wetenschappers zich bezig met tekenen van depressie. Tijdens de analyse van de voedingspatronen ontdekten de onderzoekers dat personen die vetarm aten ook minder geneigd waren een depressie te ontwikkelen. Ter vergelijking: deelnemers die wel veel verzadigde vetten en rood vlees nuttigden, maar niet zoveel vezels binnenkregen, bleken meer risico op een depressie te lopen.

 

“Depressie komt vaak voor bij oudere volwassenen en nog vaker bij mensen die last hebben van geheugenproblemen, vasculaire risicofactoren zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol, of mensen die een hartaanval hebben gehad”, zegt onderzoeksauteur Dr. Laurel Cherian van Rush University Medical Centre in Chicago. 

“Een verandering aanbrengen in je lifestyle, zoals je voedingspatroon aanpassen, heeft meer de voorkeur dan medicatie. Daarom wilden we onderzoeken of een dieet een effectieve manier is om het risico op een depressie te verminderen”, voegt ze toe. “Uiteraard is er meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen en om vast te stellen welke voedingskeuzes je het beste kunt maken op jongere leeftijd, om depressie op oudere leeftijd te kunnen voorkomen. Ook willen we weten wat de invloed is van je voedingspatroon op de gezondheid van je hersenen.” Werk aan de winkel, dus.

Last van je pols, arm, nek, schouders of andere lichaamsdelen? Het kan hieraan liggen.
Zo, is deze informatie toch een partij prettig!
Knoop deze negen tips in je oren wanneer je wat gewicht kwijt wilt raken.
Last van verstoppingen? Don’t worry, met het juiste eten heb jij je stoelgang zo weer op orde.
Problemen met inslapen zijn verleden tijd na deze militaire truc om te ontspannen.