Deze 7 soorten pijn zou je nooit moeten negeren

Gezondheid

Het kan niets zijn.. Of het is iets veel ergers.

Over onderstaande lijst van pijntjes en kwaaltjes valt niet te onderhandelen: als je er last van hebt, ga je naar de dokter. Punt uit.

Plotselinge pijn in je lies
Zo voelt het: het is alsof je een trap in je kruis hebt gehad, alleen is de pijn minder intens. Soms gaat het gepaard met een zwelling.
Dit is het: je hebt waarschijnlijk te maken met testiculaire torsie, oftewel een verdraaiing van de zaadbal. Normaal gesproken zitten de testikels op twee manieren vast aan het lichaam, via zaadstrengen en vlezige ankers nabij het scrotum. Maar in sommige gevallen, bij aangeboren afwijkingen, missen die ankers, waardoor een bepaalde zaadstreng gedraaid raakt en de bloedtoevoer naar de zaadbal blokkeert. “Als je er binnen 4 tot 6 uur bij bent, kun je de testikel meestal nog redden”, zegt Jon Pryor, uroloog aan de University of Minnesota. “Maar na 12 tot 24 uur ben je ‘m waarschijnlijk kwijt.”
Een andere mogelijke oorzaak: een geïnfecteerde bijbal, de opslagplaats van je sperma.
Dat doe je eraan: een chirurg kan de streng rechttrekken en kunstmatige ankers bij het scrotum vasthechten. Als het alleen een infectie betreft, zijn antibiotica voldoende.

Ernstige rugpijn
Zo voelt het: vergelijkbaar met de pijn die je kunt verwachten als je een kast probeert te bench pressen. De gebruikelijke remedies – warmte, rust, pijnstillers – bieden geen verlichting.
Dit is het: “Als het niet sportgerelateerd is, kan plotselinge pijn in je rug een teken zijn van een aneurysma”, zegt professor Sigfried Kra van de Yale School of Medicine. Met name een buikaneurysma, een gevaarlijke verzwakking van de aorta net boven de nieren, kan voor grote problemen zorgen. Als die scheurt, ben je namelijk binnen een paar minuten dood.
Een minder levensbedreigende mogelijkheid: je hebt een niersteen. Meer pijn, maar in dit geval zul je slechts wensen dat je dood was.
Dat doe je eraan: als de afmetingen van het aneurysma via een CT-scan eenmaal bepaald zijn, wordt het behandeld met bloeddrukmedicatie of een operatie om een synthetische graft te plaatsen.

Aanhoudende pijn in je voet of scheen
Zo voelt het: een zeurende pijn in de bovenkant van je voet of de voorkant van je scheen, die erger wordt wanneer je sport, maar ook tijdens rust aanwezig is en zich niet laat wegjagen door ibuprofen.
Dit is het: waarschijnlijk een spanningsbreuk. Net als alle andere weefsels in je lichaam vernieuwen botten zich continu. “Als je echter zo hard traint dat het bot geen kans krijgt om zichzelf te herstellen, kun je een spanningsbreuk ontwikkelen”, legt Andrew Feldman uit (fysiotherapeut van de New York Rangers). Uiteindelijk kun je het bot hierdoor zelfs permanent verzwakken.
Dat doe je eraan: je zult opgedragen worden te stoppen met iedere vorm van rennen tot de breuk genezen is. In het ergste geval loop je een paar weken in het gips.

Stekende buikpijn
Zo voelt het: de pijn die je in dit geval voelt, kun je associëren met de metafoor ‘een mes tussen je ribben’, alleen word je nu van binnenuit aangevallen.
Dit is het: aangezien het gebied tussen je ribben en je heupen volgepropt zit met organen kan de pijn een symptoom zijn van bijvoorbeeld blindedarmontsteking, alvleesklierontsteking of een ontstoken galblaas. In alle drie de gevallen is de oorzaak hetzelfde: iets heeft het orgaan in kwestie verstopt, resulterend in een mogelijk fatale infectie. Over exploderende organen moet je niet te lichtzinnig denken: ga bij de dokter langs voor je ermee te maken krijgt.
Dat doe je eraan: als de pijn zich recht onderin je buik bevindt en je een verhoogd aantal witte bloedlichaampjes hebt, is het probleem volgens dr. Kra waarschijnlijk je blindedarm. Zeg maar alvast gedag! Pijn in je bovenbuik en weer die verdomde witte bloedlichaampjes? Dag galblaas! Als het onder je borstbeen pijn doet en bepaalde enzymen in je bloed zijn toegenomen, is waarschijnlijk je alvleesklier het probleem. Geen zorgen, die hoeft er niet uit. Maar juich niet te vroeg: het kan namelijk zijn dat een galsteen de boel daarbinnen blokkeert. In dat geval moeten de steen én je galblaas het pand verlaten.

Kortstondige pijn op je borst
Zo voelt het: een hevige pijn die plotseling opkomt en net zo snel weer wegebt. Afgezien daarvan voel je je prima.
Dit is het: het kan te maken hebben met je spijsvertering. Of het kan een hartaanval zijn. “Ook al duurt het maar kort, het kan alsnog een teken zijn van iets serieus”, zegt John Stamatos, medisch directeur van de North Shore Pain Services in Long Island. Een bloedstolsel kan zich in een nauw gedeelte van je kransslagader hebben genesteld en daarmee de bloedtoevoer naar één gedeelte van je hart blokkeren. Hoeveel tijd je hebt voordat je toestand kritiek wordt? Geen, eigenlijk. De helft van alle fatale hartaanvallen gebeurt treedt op binnen drie tot vijf uur na de eerste symptomen.
Dat doe je eraan: een bloedtest controleert op tekenen van beschadigd hartweefsel. Behandeling: angioplastiek of een bypass.

Pijn in je been (inclusief zwelling)
Zo voelt het: één van je kuiten bezorgt je een helse tijd. Hij is gezwollen, gevoelig bij aanraking en voelt misschien zelfs een beetje warm aan, alsof hij langzaam van binnenuit gegaard wordt.
Dit is het: wellicht diepe veneuze trombose, dat voorkomt wanneer bloed zich in je onderbenen ophoopt en een stolsel vormt. Het gevolg: hij wordt zo groot dat het de ader in je kuit verstopt, wat de pijn en zwelling veroorzaakt. Helaas is in dit geval je eerste instinct – over je been wrijven – tevens het gevaarlijkst: “Het kan een grote bloedprop richting je longen sturen en daar kan hij je dood betekenen”, waarschuwt dr. Stamatos.
Dat doe je eraan: dokters zullen het stolsel proberen te ontbinden met medicijnen of kwetsbare aderen schoonspoelen met filters om de prop te stoppen. Voordat die jou stopt.

Pijn bij het plassen
Zo voelt het: plassen is een bezigheid geworden waar iedere keer een klein leger scheldwoorden aan te pas komt en je urine heeft een roestige kleur.
Dit is het: in het ergste geval? De op drie na meest voorkomende kankersoort onder mannen: blaaskanker. Pijn bij het plassen en bloed in je urine zijn hier volgens Joseph A. Smith (voorzitter van het departement van urologische chirurgie aan de Vanderbilt University) symptomen van. Roken is de grootste risicofactor. Herken je symptomen op tijd (die zijn trouwens hetzelfde als bij een blaasontsteking) en je hebt 90% kans dat het met een sisser afloopt.
Dat doe je eraan: dokters doen eerst urineonderzoek, om ongedierte uit te sluiten, en gaan daarna met een cameraatje naar binnen om in je blaas te kijken. Mocht het een tumor betreffen, dan zal die behandeld worden door middel van een operatie, bestraling of chemotherapie.

Je wil zo min mogelijk spullen meenemen, maar dit is echt belangrijk – vooral als de zon schijnt.
Hardloopcoach Klaas Boomsma heeft een belangrijke boodschap voor je. 
Goed om te weten, alleen niet zo leuk om te horen. 
We leggen ook uit wat je ertegen kunt doen. 
Fatburners, chroompillen en thee-extracten. Mensen doen de gekste dingen om af te vallen. Maar werken deze pillen en supplementen echt? Bestaat er een wonderpil? Veel middeltjes beloven dat de kilo’s er moeiteloos en snel afvliegen, maar op de vraag hoe ze precies werken kunnen fabrikanten vaak geen antwoord geven.