Foto: Getty

Billenkoek gekregen als kind? Dit doet het met je gezondheid

Gezondheid

Het is blijkbaar niet zo onschuldig als het lijkt…

Grote kans dat je als kind genoeg kattenkwaad hebt uitgehaald – en daar een enkele keer voor gestraft bent met een portie billenkoek. Nieuw onderzoek stelt echter dat het zogenaamde spanking minstens zo erg is als serieuzere vormen van kindermisbruik, omdat het eenzelfde risico op toekomstige mentale gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

De onderzoekers – een internationaal team van wetenschappers van verschillende universiteiten – analyseerden data van een onderzoek naar de langetermijngevolgen van fysiek en emotioneel geweld onder 8.000 volwassen in de leeftijd van 19 tot 97 jaar. Het geweld en de verwaarlozing staan bekend onder de verzamelnaam adverse childhood experiences, oftewel: ACE. Deze ACE’s worden gelinkt aan depressie, alcohol- en drugsgebruik en andere schadelijke mentale problemen in het volwassen leven van de proefpersonen.

Verrassend veel overeenkomsten 

Terwijl het onderzoeksteam bovenstaande data nog eens goed bekeek, ontdekten zij dat billenkoek – wat niet onder ACE valt – qua effecten verrassend veel overeenkomsten vertoonde met ernstigere vormen van misbruik. Volgens het team zou spanken voortaan dan ook als een ACE moeten worden gezien.

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd hoe vaak ze billenkoek kregen (op hun achterwerk of geslachtsdelen) gedurende de eerste achttien jaar van hun leven. Luidde het antwoord ‘nooit’, ‘één keer’ of ‘twee keer’, dan gold van niet, aangezien de onderzoekers er vanuit gingen dat sommige ouders hun kinderen eenmalig billenkoek gaven en vervolgens besloten het niet meer te doen. Tijdens het onderzoek hielden de wetenschappers rekening met demografische verschillen, aangezien zwarte en latino proefpersonen vaker dan gemiddeld op hun donder kregen, terwijl Aziaten de dans juist vaker dan gewoonlijk ontsprongen.

Het veranderde niets aan de uitkomst: kinderen die regelmatig billenkoek kregen in hun jeugd, hadden in vergelijking met de controlegroep een grotere kans op depressie, zelfmoordpogingen en overmatig drank- en drugsgebruik. Zag jij 'm aankomen?

Tijdelijke geheelonthouding is goed voor meer dan alleen je lever.
Omdat je ballen alleen het beste verdienen.
Bonus: er komt geen boerenkool of yogabal aan te pas.