Foto: Getty

5 waarschuwingssignalen van diabetes

Gezondheid

Zorg dat je deze ziekte een stapje voor bent.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte Nederland. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes, iedere week komen daar nog eens 1.000 bij. Maar een kwart van de Nederlanders met diabetes weten nog niet dat ze diabetes hebben, het is eenvoudig om de signalen te negeren.

Herken je de volgende signalen? Dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken.

Je hebt constant dorst
We besparen je de complexe wetenschap, maar osmose zorgt samen met een laag insulinegehalte dat vocht wegtrekt uit je bloed, volgens the Toronto Applied Biostatistics Association. Dit leidt tot meer dorst, zelfs als je genoeg drinkt. Na een zware workout is het normaal om veel dorst te hebben, maar mocht je ’s nachts hierdoor wakker worden dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

Je moet continue plassen
Niet geheel verrassend: als je veel drinkt, moet je vaker plassen. Maar, polyurie – overmatig urineren – kan ook een teken zijn van diabetes. Als je diabetes hebt dan zorgt het lage insulinegehalte ervoor dat er glucose in je urine terechtkomt, om dit te verdunnen scheidt je meer vocht uit. Hierdoor wordt er meer urine geproduceerd, en moet je vaker naar het toilet.

Wazig zicht
Volgens the American Diabetes Association zorgen hogere glucoselevels voor een het zwellen van je lens. Dit zorgt ervoor dat je wazig ziet. Voordat je naar de opticien rent is het misschien verstandig om je voedingspatroon aan te passen, om zo je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Je hebt constant jeuk
We legden al eerder uit hoe het zit dat mannen met hun hand in hun broek zitten, maar dit symptoom is wat minder onschuldig. Een hoog glucosegehalte in je urine, veroorzaakt door pre-diabetische insuline levels, zorgt ervoor dat je sneller eczeem ontwikkelt zegt Diabetes UK. Mocht je hier opeens last van krijgen, is het verstandig om je bloedsuikerspiegel te laten controleren.

Je blijft maar afvallen
Je kan niet verwachten dat je groot en gespierd wordt zonder er iets voor te doen, maar als je bulkt en nog steeds niet aankomt, dan is het tijd om hier even dieper in te duiken. Een gebrek aan insuline betekent dat cellen geen toegang hebben tot bloedglucose, wat leidt tot spierafbraak, volgens the Principles of Anatomy and Physiology. Als je hier niets aan doet, kan je lichaam ketonen gaan produceren. Dit zijn schadelijke chemische stoffen die ontstaan door het te snel afbreken van spierweefsel.

Last van je pols, arm, nek, schouders of andere lichaamsdelen? Het kan hieraan liggen.
Zo, is deze informatie toch een partij prettig!
Knoop deze negen tips in je oren wanneer je wat gewicht kwijt wilt raken.
Last van verstoppingen? Don’t worry, met het juiste eten heb jij je stoelgang zo weer op orde.
Problemen met inslapen zijn verleden tijd na deze militaire truc om te ontspannen.