25 tips voor meer energie

Gezondheid

Kan je wel wat extra energie gebruiken? Volg deze tips en geef je energielevel een boost.

1 Ochtendgymnastiek
Vijf minuten bewegen na het opstaan zorgt voor energie én dat je gedurende de dag twee keer zo veel calorieën verbrandt. En je hoeft daar echt geen topprestaties voor te leveren. Druk je een paar keer op of doe ‘jumping jacks’ om je hartslag te verhogen. Een leuk alternatief is een bokswedstrijd tegen jezelf in de spiegel. Stoot minstens 100 keer om het echt te voelen.

2 Drink water
Van te weinig drinken droog je uit en daar word je weer sloom en moe van. Drink een glas water bij het opstaan en drink gedurende de dag minstens een liter.

3 Ontbijt
Als je je ontbijt overslaat ontzeg je je lichaam waardevolle brandstoffen, waardoor je minder energiek aan je dag begint. Daarnaast heb je ook nog eens meer kans op overgewicht. Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen dat het overslaan van het ontbijt diabetes type 2 in de hand werkt. Mocht een uitgebreid ontbijt er bij jou ’s ochtends niet ingaan, eet dan in ieder geval een stuk fruit. Een banaan is bijvoorbeeld een goede energiebron. Of neem een eiwitshake, zo kan je er weer even tegenaan.

4 Snack in de ochtend
Zelfs na een goed ontbijt heb je rond 10.30 uur weer nieuwe energie nodig. Je lichaam heeft dan de meeste brandstoffen (glycogeen) van de avond ervoor weer verbrand. Trakteer jezelf op een handvol nootjes of een banaantje om je motor goed te laten lopen. Bovendien voorkom je hiermee dat je je tijdens de lunch volpropt met (vet) eten.

5 Skip je kopje koffie in de ochtend
Cafeïneverslaafd? Probeer te minderen en pas na de lunch je eerste kop koffie te nemen. Na de lunch maakt je lichaam adenosinen aan, een soort natuurlijke slaappillen. Cafeïne is dan veel effectiever, vooral als je regelmatig kleine kopjes koffie drinkt. Voor een goede nachtrust is het verstandig om espresso's vier uur voor het slapen te laten staan.

6 Word dikke maten met je collega’s.
Volgens een studie van de universiteit van Tilburg zijn introverte types eerder moe op hun werk dan hun extraverte collega’s. Mensen die graag alleen zijn en niet van drukte houden voelen zich minder prettig op hun werk en zijn sneller lusteloos.

7 Zit rechtop
Als je slenterend en met afhangende schouders door het leven gaat, kan dat een teken zijn dat je energie tekort komt. Volgens Robert Cooper, schrijver van High Energy Living, kun je door een goede houding juist een energieboost opwekken. Pas voor een goede houding de volgende truc eens toe: laat je schouders losjes hangen en breng je kin naar je borst. Het is de bedoeling dat je hierbij een lichte spanning in je nek voelt. Dan knik je zachtjes je hoofd een paar keer, alsof je “ja” knikt, maar buig je hoofd niet te ver voorover.

8 Pauze
“Als iets moeilijk is, is het vast niet de moeite waard.” Deze intelligente uitspraak komt van de altijd bierdrinkende filosoof Homer Simpson. Toch schuilt er een waarheid in. Soms helpt het om een pauze te nemen als je merkt dat je aandacht aan het verslappen is. Ga een blokje om, zet een muziekje op of doe de volgende ademhalingsoefening voor nieuwe energie: Adem diep in terwijl je tot drie telt, en adem uit terwijl je tot zes telt.

9. Staand bellen
Moet je veel bellen voor je werk? Blijf dan voortaan wat vaker staan terwijl je belt. Je rekt hierbij je spieren en je ademhaling wordt dieper zodat zuurstofrijk bloed in je hersenen stroomt. Deze energie heb je hard nodig voor als je weer eens in de wacht wordt gezet.

10 Zing onder de douche
Zingen is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je lichaam endorfinen aanmaakt. Je voelt je hierdoor energieker, blijer en minder gestresst. Het mooie is dat het bijna overal kan en dat het niet uitmaakt hoe vals je zingt.

11. Zoek blije vrienden
Optimistische, energieke vrienden zorgen ervoor dat jij dat ook wordt. Omring jezelf dus met mensen die niet alleen slim en getalenteerd zijn, maar ook enthousiast en overal voor te porren. Dertig minuten met een negatieve zeikerd zuigt alle energie uit je weg.

12. Verdeel grote projecten
Probeer niet in een ruk door te stomen tot je omvalt. Even afstand nemen maakt je minder moe en productiever. Uiteindelijk ben je daardoor sneller klaar met grote klussen dan wanneer je het in een keer doet.

13. Versterk je rug
Hoe kon Pieter van den Hoogenband het opbrengen om na zijn gouden medaille nog door het hele land te toeren, enthousiast honderden journalisten te woord te staan en in bijna elk tv-programma te verschijnen? Omdat hij net als andere zwemmers een sterke rug heeft. Een sterke rug geeft je letterlijk meer ruggengraat om dingen aan te pakken en zorgt ervoor dat je minder snel moe bent. Voor sterke rugspieren kun je bijvoorbeeld de roeimachine gebruiken. Zorg hierbij voor een goede houding, met de voeten plat op het plankje, de knieën licht gebogen, de rug recht en de buik in.

14 Een hippie-momentje
Misschien vind je het belachelijk, maar probeer het toch maar eens. Mediteren wordt niet voor niets al eeuwen gebruikt voor het leegmaken van het hoofd en het verkrijgen van nieuwe energie. Ga rechtop zitten en sluit je ogen. Adem dan snel in en uit door je neus. Je borst moet hierbij als een soort blaasbalg snel en mechanisch op en neer bewegen.

15 Beweeg elke dag
Door een stevige sessie in de sportschool of een stuk fietsen of joggen kun je jezelf een heerlijk gevoel cadeau doen. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfinen aan, waardoor je je positief en energiek voelt. Bovendien wakkeren endorfinen de werking van je immuunsysteem aan, zodat je minder snel een griepje oploopt.

16. Een powernap
Een tukje van twintig minuten is een perfecte manier om weer op te laden. Uit onderzoeken is zelfs gebleken dat mensen die op hun werk een uiltje mochten knappen, productiever werden en minder fouten maakten. Je moet echter niet te lang slapen want dan wordt je mogelijk nog vermoeider wakker dan je al was. Of je ligt ’s nachts in je bed schaapjes te tellen.

17. Pomp ijzer
Een ijzergebrek put je uit. Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken, een rode kleurstof in de rode bloedcellen. Hemoglobine regelt het transport van zuurstof uit de longen naar de organen en weefsels. Een ijzertekort verstoort dit logistieke proces en zorgt voor grote vermoeidheid. Een goede, natuurlijke bron van ijzer is rundvlees.

18. Eet je wakker in de auto
Laat die lange autorit je niet uitputten en koop een zak studentenhaver om wakker te blijven. Rozijnen zitten vol kalium, een mineraal dat je lichaam gebruikt om de glucose in je bloed in energie om te zetten. Noten zijn een rijke bron van magnesium. Net als kalium is magnesium nodig voor de omzetting van glucose in energie. Bij een magnesiumtekort maakt je lichaam melkzuren aan, dezelfde stof die de spieren laat verzuren bij zware inspanning.

19 Ruik de energie
Spuit een fris luchtje op, ruik aan bloemen of ga een stuk wandelen. Frisse geuren geven je energielevel een snelle boost.
20. Breng humor in je leven
Lachen is niet alleen een prima manier om je problemen te relativeren, je wordt er ook gezonder en scherper van. Tijdens een lachbui worden -naast endorfinen- killercellen aangemaakt, afweercellen die bijvoorbeeld virussen uitschakelen. Verder wordt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed verlaagt en krijgen je buik en gezicht een volledige workout. Daarom voel je je na een lachbui soms net zo voldaan als na een uurtje sporten. Als je chagrijnig uit je werkt komt, is het kijken naar een grappige serie dé manier om weer op te laden.

21 Zoek de zon op
De zon geeft energie, maakt je gelukkig en verhoogt je zin in sex. Dit komt omdat je lichaam door zonlicht serotonine aanmaakt. Een tekort aan serotonine maakt je lusteloos en moe, daarom voel je je in de zomer waarschijnlijk fitter dan in de herfst en de winter. Dus nergens meer zin in? Uitgeblust? Boek een chartervakantie naar een of ander zonnig oord en kom weer stralend terug.

22 Sla je afzakkertje over
Van alcohol word je moe en ontspannen, maar vlak voor bedtijd kan het de kwaliteit van je nachtrust verminderen. Alcohol verstoort de REM-fase van je slaap, de fase waarin de slaap het diepst is en waarin Victoria's Secret angels in je dromen verschijnen. De REM-fase is dus juist de fase waarvan je het meest uitrust. Dus drink gerust een of twee drankjes bij het eten, maar probeer de laatste twee uur voor het slapen gaan niets te drinken.

23 Duik er vroeg in
Een uur extra slaap geeft net zoveel energie als twee koppen koffie. Dit principe werkt echter alleen maar als je vroeger gaat slapen, niet door nóg langer in je bed te blijven liggen op zondagochtend. Lang uitslapen maakt je slomer en verstoort je dag-en-nachtritme.

24 Sporten en slapen
Uit Japans onderzoek is gebleken dat als je ’s avonds traint, je de dag erna minder snel moe bent. En volgens Amerikaans onderzoek verhoogt een late training de hoeveelheid testosteron wat weer belangrijk is voor je energievoorraad.

25 Op de bank slapen
Na jullie slaande ruzie verwijst ze je naar de bank om de nacht door te brengen. Toch hoef je dit niet als straf te zien. Een nachtje in een andere omgeving slapen kan wonderen doen als je last hebt van slapeloosheid. Veel mensen associëren de slaapkamer met hun slaapproblemen. Ze stellen zich er als het ware op in dat ze niet kunnen slapen, wat dan uiteraard ook gebeurt. Een nacht in een andere omgeving slapen kan deze cirkel doorbreken.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het drinken van bier (met mate) eigenlijk heel erg goed voor je gezondheid.
Goed om te weten, alleen niet zo leuk om te horen. 
Onderzoekers aan de Baylor University geven je een goed excuus om een extra pauzemoment in te plannen!
Voer deze zes simpele gewoontes door in je levensstijl en je speklaag zal aanzienlijk krimpen.
Gin & Tonics drinken en een betere spijsvertering krijgen, kan dat wel?