Wil je weten of je een coverlichaam hebt? Test het!

Fitness

Het is tijd om je lijf onder de loep te nemen. Ben jij gezonder dan andere Men’s Health mannen? Je berekent het hier.

1 Tailletest
Net zo belangrijk als een gezonde conditie is een gezond gewicht. Wanneer je te veel vet met je meedraagt stijgt de kans op een spectaculair lange reeks van ernstige, chronische aandoeningen. De beste manier om te achterhalen of je te dik bent is het berekenen van je taille-heup-omvang. Een meetlint en een rekenmachine zijn alles wat je nodig hebt.
Je meet je tailleomvang op het dunste punt tussen de bovenkant van je heupbeen en je onderste rib, ergens boven je navel. De beste tijd om je taille te meten is wanneer je ’s ochtends wakker wordt en nog niet hebt gegeten. Je meet je heupomvang door het lint op het dikste punt op je billen te leggen. Vervolgens deel je de uitkomst van je eerste meting door de tweede. Je kunt natuurlijk ook te dun zijn. Een volwassen man met een taille van minder dan 79cm is te dun.

Uitkomst
hoger dan 1 – zeer slecht
1-0.95 – slecht
0.95-0.90 – redelijk
0.90-0.85 – goed
Minder dan 0.85 – uitstekend

2 Je vetpercentage
De tailletest zegt iets over je gezondheid, en dat doe je vetpercentage natuurlijk ook. Maar je vetpercentage vertelt je ook of je een beetje leuk voor de dag kunt komen op het moment dat straks de zomer weer aanbreekt. Er is een formule waarmee mannen hun vetpercentage kunnen berekenen aan de hand van hun lichaamsgewicht en de omvang van de taille. De uitkomst is slechts een benadering van je werkelijke vetpercentage, maar wel een gefundeerde. Je vindt tal van deze calculators op het internet, zoals hier.

Percentage
Minder dan 8 procent – te laag
8 – 12 procent – je kunt op de cover van Men’s Health
12 – 16 procent – Strandfysiek. Je trekt bekijks.
16 – 20 procent – Je bent in elk geval gezond.
20 – 25 procent – Eigenlijk te hoog. Dat mag wel wat minder.
25 procent of meer – Veel te hoog. Verhoogd gezondheidsrisico.

De vetrije massa-index
Je vetpercentage vertelt je misschien hoeveel bekijks je over een poosje op het strand trekt, je vetvrije massa-index vertelt hoe gespierd je eigenlijk bent. Je berekent die index door als eerste je vetvrije massa in kilo’s te berekenen. Als je je vetpercentage kent, is dit vrij makkelijke. Stel dat je vetpercentage 15 procent is, dan is je vetvrije percentage 85 procent. Je berekent dan je vetvrije massa door je gewicht in kilo’s te vermenigvuldigen met 0.85.
Als je je vetvrije kilo’s nou deelt door het kwadraat van je lengte in meters, dan is de uitkomst je vetvrije massa-index. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Lausanne hebben jonge mannen een index van gemiddeld 19. Als je index 22-23 is, dan ben je behoorlijk gespierd. Met een vetpercentage van 14-15 procent zie je er dan gewoon goed uit. Onderzoekers vermoeden dat voor normale mannen een index van 25 het maximaal haalbare is. Dan ben je net zo gespierd als een bodybuildingkampioen in de tijd voor de komst van verboden middelen.

Gebruik deze 5 warming-up oefeningen om je schouders gezond en sterk te houden.
Wijze woorden van Arnold Schwarzenegger, The Rock, Cristiano Ronaldo en andere iconen. Laat je motiveren door deze fitte mannen, om alles uit je workout te halen.
Zo ging hij in korte tijd van spierbonk naar zwaargewicht en weer terug.
Dit kan je doen om weer vet te verliezen