Ben je niet zo'n cardiomonster? Geen zorgen, want met kracht kom je een heel eind. Sterker nog: de voordelen van krachttraining maken gehakt van cardio. Lees maar mee.

Voordelen van krachttraining

1. Met rennen bouw je alleen spieren op in je onderbenen
Hardlopers hebben vaak redelijke kuiten, maar daar blijft het dan ook bij. Dat komt doordat hardlopen eigenlijk alleen een uitdaging is voor je onderbenen (en dan met name de enkelgewrichten) en het cardiovasculaire systeem.

Ja, het is een beweging die je met je hele lichaam maakt, maar het bewegingsbereik en de stimuli zijn niet dusdanig dat je spieren elders zullen groeien. De uitzondering op die regel is sprinten, maar sprinters doen vaak ook nog aan krachttraining om de explosieve kracht in de benen te verbeteren. En laten we eerlijk zijn: de meeste lopers rennen lange afstanden, geen sprints.

2. Fietsen zorgt voor een slecht postuur en stimuleert alleen spieropbouw in de quads
Yep, fietsers hebben indrukwekkende quads. Mocht je grotere quads willen, dan is fietsen daar een goede manier voor het. Het is low impact, legt geen druk op de knieën en je kunt gemakkelijk de weerstand/snelheid aanpassen.

Dat gezegd hebbende: fietsen doet niets voor de ontwikkeling van de heupen, billen of het bovenlichaam. Wielrenners hebben niet voor niets vaak een ‘pancake ass’. Ze hebben bizarre quads en een totale afwezigheid van bilspieren. Dit kan leiden tot tal van problemen, inclusief pijn in de onderrug en een postuur waardoor je later omhoog gehouden moet worden met een korset.

Dat laatste kun je trouwens ook krijgen door te lang achter je bureau te zitten met een slechte houding. Je rug is dan waarschijnlijk net zo krom als die op een fiets zou zijn. Rechtop zitten dus.

3. Je klokkenspel wordt ongelukkig van fietsen
Je kunt je vast wel voorstellen dat uren op een fiets zitten niet goed is voor je klokkenspel. Bovendien is het ook nog eens superoncomfortabel. Daar wen je aan? Ja, dat zeggen ze ook over herpes.

4. Kracht is de belangrijkste spierkwaliteit
Een sterkere spier heeft meer potentie om alles beter te kunnen. Het genereert meer kracht, bouwt meer stamina op en haalt spanning van je gewrichten en bindweefsel. Er is geen gemakkelijkere manier om kracht op te bouwen dan met krachttraining. Het is simpel: word sterker en je prestaties worden (op bijna alle vlakken in je leven) beter.

5. Krachttraining is een betere boost voor je stofwisseling
Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt in rust. Krachttraining zorgt daarbij voor spierschade, waardoor je stofwisseling versnelt tijdens het herstelproces. Ja, hardlopen zorgt ook voor spierschade en verhoogt je metabolisme ook na een training, maar lang niet zoveel als krachttraining.

Met high intensity interval training (HIIT) verbrand je nóg meer, aangezien het zowel je anaerobische als aerobische energieverbruik stimuleert. Dit betekent dat je zowel tijdens als na je training veel calorieën verbrandt. Wanneer je lange cardiotrainingen op één (gemiddeld) tempo doet, stopt je hogere energieverbruik zodra jij stopt met sporten.

6. Krachttraining is beter voor je mobiliteit
Tijdens squats, pullups en pushups worden je spieren en gewrichten flexibeler, mits je ze goed uitvoert. Zeker wanneer je vaak op je achterste zit, kan dit goed van pas komen.

fitness instructor posing in health club with dumbbell
Enes Evren//Getty Images

Neem bijvoorbeeld de lunge. Dit ontwikkelt je heupen en bovenbenen meer dan rennen of fietsen. De oefening verbetert daarnaast je heupmobiliteit en kan een krachtverschil tussen je benen verminderen. Sterker nog: een goede lunge-mechaniek is de fundering voor een goede renmechaniek. Pas wanneer je tien minuten lang non-stop walking lunges kan doen zonder pijn te hebben kun je ook langere tijd achter elkaar hardlopen.

7. Krachttraining verkleint de kans op blessures

Fysiotherapeuten varen wel bij hardlopen. De disbalans die ontstaat in het lichaam door fietsen of rennen door een gelimiteerd bewegingsbereik en een repetitief bewegingspatroon kan al snel leiden tot blessures.

Krachttraining, daarentegen, kan je gewrichten sterker maken en de kans op blessures door welke soort training dan ook verkleinen. De meeste (professionele) fietsers en hardlopers nemen om die reden eens in de zoveel tijd een dumbell of halterstang ter hand.

8. Met krachttraining kun je je lichaam gemakkelijker vormgeven
Krachttraining kan je helpen om het maximale te halen uit elke spier in je lichaam, in plaats van alleen uit je kuiten en quads. Het helpt je om de grootte, symmetrie en de proporties te creëren waar je naar op zoek bent.

Klinkt misschien wat ijdel, maar de realiteit is dat het voor veel mannen wel degelijk belangrijk is. Daarbij komt dat meer spieren gelijk staat aan minder vet (dat kun je hierboven lezen). Bodybuilders hebben daarom vaak minder vet dan langeafstandslopers. Ze zien er misschien wel klein uit, maar tegelijkertijd dragen ze alsnog een boel extra gewicht met zich mee doordat het vetpercentage hoger ligt.

Wil je een slanke, sterke fitnessmachine worden? Dan kun je niet zonder krachttraining.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?