Hoe gevaarlijk is CrossFit écht?

Fitness

Een kleine vergelijking met andere (kracht)sporten.

Menig CrossFit-atleet kan – en zal – je met plezier zijn oorlogswonden laten zien. Opengereten handpalmen (butterfly pull-ups), geschaafde kuiten (boxjumps) en zweepslagen door die verdomde double unders horen er allemaal bij. Maar hoe zit het eigenlijk met blessures aan spieren, pezen, botten en gewrichten?

Als we in de wetenschappelijke onderzoeken duiken, komt al snel naar voren dat CrossFit niet het braafste jongetje van de klas is. Per 1000 uur CrossFit is de blessureratio 3.10. Dit is drie keer zo veel als bodybuilden of powerliften.  

Vooral je schouders krijgen bij CrossFit zwaar op hun donder, wat dit ook de meest voorkomende blessure maakt binnen deze sport. Bij een onderzoek onder 187 CrossFitters, had bijna een kwart een schouderblessure opgelopen. Bij een groot deel (30 procent) kwam dat naar eigen zeggen door slechte techniek en gebrek aan ervaring.

Niet gevaarlijker, maar ook niet ongevaarlijk

Toch is CrossFit niet opvallend blessuregevoelig als je het met andere intensieve sporten vergelijkt. Uit cijfers blijkt dat je tijdens een CrossFit-workout niet meer (en soms zelfs minder) risico loopt dan bij sporten als Olympisch gewichtheffen, hardlopen, rugby, voetbal of gymnastiek. Helaas zijn dit wel precies de sporten met een ietwat hogere kans op blessures - een groep waar CrossFit statistisch gezien dus ook onder valt. 

Kortom, CrossFit is niet per definitie gevaarlijker; maar ook zeker niet ongevaarlijk. Luister daarom altijd goed naar de coach en naar je eigen lichaam. In de meeste gevallen kan dat al een hoop narigheid schelen. RX is leuk, maar het mag nooit ten koste gaan van je gezondheid of veiligheid. 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Met deze oefening verbrand je meer calorieën.
Je training professioneel laten structureren kan bijdragen aan meer spiergroei.
Aldus een TRX-instructeur, een HIIT-instructeur en een personal trainer.
Zo bouw je een stevige basis – en daar heb je voor eeuwig profijt van!
Van Domburg tot Vlieland: we bieden je een lijst van de beste surfscholen die Nederland in de aanbieding heeft. Weer eens wat anders. En ja, ook bij jou in de buurt.