Het effect van twee weken rust op je kracht, spier- en vetmassa

Fitness

Handige info voor de feestdagen. 

Voor sommige fanatieke krachtsporters voelt een rustdag nemen al een hele opgave. Dus als je ziek wordt, een blessure hebt, of het vakantieseizoen aanbreekt, kan dat soms resulteren in kopzorgen of zelfs een lichte paniek. Zonde, aangezien je in het geval van een vakantie juist hoort te genieten. Je zorgen maken dat je gains verdwijnen door een paar dagen niet kunnen trainen, is daarom geen fijne gedachte. 

Natuurlijk kun je een hotel zoeken met een gym, of zelf een hotelkamer-workout doen, maar je kunt ook besluiten om gewoon twee weken volledige rust te nemen, zeggen Amerikaanse wetenschappers van Baylor University. Zij deden onlangs onderzoek naar het effect van niet trainen op het lichaam van sporters.  En wat blijkt, zelfs na twee weken volledige rust was er geen verschil (we herhalen: geen verschil!) te zien op het gebied van vetmassa, spiermassa en kracht. Hierbij maakte het qua resultaten ook niets uit of zij in de rustperiode met whey-eiwitten supplementeerden. 

Volgens ander onderzoek zal een rustperiode juist méér goed doen en kom je eerder sterker terug. Je hoeft je dus vooral geen zorgen te maken over je aankomende vakantie. Het is natuurlijk fijn als je wél kunt trainen, aangezien je daardoor nog progressie maakt; maar het is nogmaals geen probleem om lekker achterover te liggen en de ontspanning op te zoeken.  

Gerelateerd: 22 Tips om fit te blijven op vakantie 

Deze training is voor jou, omdat het te koud is om naar de sportschool te gaan maar je wel met zichtbare biceps het nieuwe jaar in wil luiden.
Wanneer je altijd maar dezelfde oefeningen doet, zal je er ook hetzelfde uit blijven zien. Pull-ups, bijvoorbeeld, zijn perfect om je rug mee te trainen, maar wanneer je lichaam aan de oefening is gewend, blijft het verrassingselement voor je spieren uit.
Wees de halterstang de baas met deze oefeningen.
Bonus: je hebt er, afgezien van een ijzeren discipline, niets voor nodig.
Wijze woorden van Hollywoods sympathiekste zwaargewicht Dwayne Johnson.