Henry Schut vs. Maxim Hartman: de finish is in zicht

Fitness

Maxim Hartman en Henry Schut strijden sinds begin dit jaar om de cover van Men's Health. Hoe het ervoor staat, lees je wekelijks op menshealth.nl.

Door Henry Schut

Nog maar drie weken en dan is de challenge voorbij! Wat er ook gebeurt in de slotfase, ik kan zeggen dat het een waardevolle missie is geweest. Ik heb ontzettend veel geleerd - op veel meer gebieden dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Dat ik nog 'ns met plezier iedere avond rond middernacht al naar bed zou gaan. Ik was dol op het onregelmatige (nacht)leven dat ik leidde vanwege mijn werk. En ineens geniet ik van regelmaat.

Afgelopen week betrapte ik mezelf erop dat ik het jammer vind dat het zware traject bijna ten einde is. Ineens dacht ik; eigenlijk is dit pas het begin. Het was en is loodzwaar en tegelijk wil ik het hierna absoluut niet laten verslonzen. 
Of beter gezegd: ik wil door! Een tandje minder gestoord en autistisch dan het nu soms is met 7 dagen per week trainen en met iedere gram eten afwegen. Maar ik wil hier nog zoveel meer uithalen. 

De afgelopen vijf maanden heeft niet alleen @PTSven mijn lichaam leren kennen. Ik zelf ook. Ergens halverwege het traject omschreef Sven het in één van onze talloze gesprekken heel treffend; het is alsof je aan het beeldhouwen bent aan een lichaam. Stukje voor stukje, stap voor stap, schaaf je bij. Het wordt steeds preciezer, je gaat steeds gedetailleerder te werk. En dat is exact wat het is.
Er is geduld voor nodig om dit (zonder verboden hulpmiddelen) goed te doen. En dat maakt het zo fascinerend. Want als je doorkrijgt hoe het moet, dan werkt het! Het klinkt bijna Cruijffiaans! 

Het lichaam liegt namelijk nooit. Je kan het je permitteren een keertje teveel of verkeerd te eten. Maar een paar dagen op een rij niet exact tot je nemen wat nodig is, zie je meteen terug. Hetzelfde geldt voor een paar uurtjes minder slaap. Of de teugels wat laten vieren tijdens de training.

Het is een kwestie van minutieus te werk gaan. En tegelijkertijd, dat is het tegenstrijdige, kan en mag er veel. Wat mij betreft is het bijvoorbeeld een enorme misvatting dat je niet divers of lekker kan eten als je grote resultaten wil boeken. Dit staat vandaag op mijn menu:

Ontbijt
Magere en volle kwark met bosbessen en amandelen. En twee boterhammen stevig speltbrood met 100% pindakaas en schijfjes banaan.

Lunch
2 verse kleine boterhammen speltbrood van de bakker, belegd met twee gebakken eieren op gebakken lowfat (5%) rundergehakt. Één verse snee muesli-notenbrood van de bakker met 100% pindakaas. Een kiwi. En een stuk 99% chocolade

‘Tussendoor’
 kogelbiefstuk, zoete aardappelfrites uit de oven, broccoli en een avocado.

Diner
Kipfilethaasjes, basmatirijst, hazelnoten, broccoli, zoete puntpaprika.

Late avondmaaltijd
Een goedgevulde bak met Brinta Havermout en halfvolle melk met meegekookte bosbessen, banaan en fijngesneden walnoten, aangevuld met basmatirijst. Ook lekker met frambozen. En voor een echt hemelse smaak kook ik wel eens een stukje 99% chocolade mee.
Totaal: bijna 4000 calorieën. Ik ben wat die grote hoeveelheid betreft een mazzelaar. Mijn lichaam verbruikt veel, dus mag ik ook vaak en veel eten.

NB: als ik nog een late tv-uitzending heb, zoals deze maand voorkomt met een journaal/sportjournaal na middernacht, neem ik als late-avond-maaltijd zelfgemaakte pannenkoeken mee. Drie pannenkoeken, simpelweg gemaakt van havermout (fijngemalen in de blender), water, een ei en olijfolie. Die neem ik dan vlak voor die laatste uitzending voor een laatste portie energie. Belegd met bijvoorbeeld Hüttenkäse en noten, St Dalfour jam (die heeft puur vruchten en geen extra suiker), gemengde notenpasta of banaan met kaneel.

Het water loopt me in de mond bij het opschrijven van deze maaltijden. Vooral naar m'n ontbijt en de late-avond-hap kan ik verlekkerd uitkijken!
Volg ons ook op Instagram: @Henry_versus_Maxim

Vind een trainingspartner en kom erachter wie het eerste finisht.
Tyson Fury (zwaargewicht bokskampioen) geeft het goede voorbeeld.
Je wilt van je kippenpoten af? Dan wordt het tijd voor deze aanpak!
Deze 3 oefeningen zijn net wat uitdagender dan de standaard buikspieroefening.
Men's Health-trainer Chief Brabon legt zijn tactiek uit en geeft je een schema.
Vet verbranden hoeft heus niet veel tijd te kosten.