Beenspieren zijn de spreekwoordelijke ezels van het lichaam, zo concluderen Japanse bewegingswetenschappers van de Tokyo Metropolitan University na diverse MRI-onderzoeken. Om dit te achterhalen, trainde een groep mannen zestien weken lang, drie dagen per week met gewichten. Zij kregen hiervoor een schema met vijf verschillende oefeningen: squats, leg-extensions, leg curls, bench presses en lat-pulldowns. Bij elke oefening maakten zij 8 á 10 herhalingen.

Waarom beenspieren langzaam groeien

Na vier maanden waren de heren gemiddeld 4.2 kilo spiermassa rijker en wogen 2.6 kilo meer dan voorheen, wat betekent dat ze ook een flinke hoeveelheid vetmassa waren verloren. Op de MRI-beelden werd al snel duidelijk waar in het lichaam deze nieuwe spiermassa was gekweekt. Gezien het feit dat het trainingsschema uit drie onderlichaam-oefeningen bestond, zou je kunnen gissen dat daar de meeste winst was behaald, maar het tegendeel was waar. De mannen hadden namelijk veel meer bovenlichaam-spiermassa en kracht verworven dan in hun onderlichaam. Wat massa betreft, was de grootste toename in spiermassa rondom de schouders en borst te zien. Daarnaast nam de kracht met gemiddeld 30 procent toe bij het bovenlichaam en slechts met 16 procent bij het onderlichaam.

Koppige kuiten

Dit sluit ook aan bij een eerder onderzoek waaruit blijkt dat het aanzienlijk moeilijker is om kuiten te trainen. Bij dit onderzoek trainden mannen ook meermaals per week hun kuiten, en boekten gaandeweg nul progressie op het gebied van spiermassa. We herhalen: Nul. Nada. Niets. Uiteraard nam hun kracht wél toe.

Merijn Schoeber Men's Health

Beide onderzoeken tonen hiermee aan dat het erg belangrijk is om je benen goed en regelmatig te blijven trainen. Als je het niet voor massa doet, dan kun je in ieder geval voor meer kracht investeren. Voeg daarom gerust een tweede beentraining aan je schema toe en kijk wat het voor verschil maakt. Maar wat je ook doet, skip nooit leg day!

Ja, we blijven het zeggen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?