Domme Lance Armstrong

Fitness

Lance Armstrong bekende dat hij doping heeft gebruikt. Maar wat is doping eigenlijk, hoe werkt het, en waarom speelde Armstrong met zijn leven?

De biologie van bloeddoping
Wanneer je je inspant vragen je spieren om zuurstof. Hoe minder zuurstof ze krijgen, hoe vermoeider ze worden. Lekker overzichtelijk. Gelukkig heeft je lichaam een uitstekende manier om aan deze vraag te voldoen: het stuurt extra bloed naar je spieren. Deze ‘zuigen’ de zuurstof uit de rode bloedcellen en het leeggezogen bloed stroomt langs je longen om zich weer op te laden met zuurstof.

Als je spieren vermoeid raken is dat omdat deze cyclus niet snel genoeg werkt – en je spieren dus te weinig zuurstof krijgen.
Wat nu als je de hoeveelheid voor je spieren beschikbare zuurstof opvoert gedurende de cyclus? Hier komt doping om de hoek. ‘Bloeddoping geeft je lichaam meer rode bloedcellen. Meer rode bloedcellen betekenen meer zuurstof, met een groter uithoudingsvermogen tot gevolg,’ legt dr. Gary Wadler uit, voormalig lid van de World Anti-Doping Agency.

Doping type 1: Bloedtransfusie
‘Een paar weken voor een koers tappen de renners ongeveer zo’n 400 ml van hun eigen bloed af en vriezen dit in. Nadat het bloed is afgenomen merkt het lichaam dat er iets ontbreekt en gaat extra bloed aanmaken om het gebrek aan te vullen,’ zegt dr. Wadler. Tegen de tijd dat er gefietst moet worden heeft het lichaam het ontbrekende bloed aangevuld en kan het bloed uit de diepvries toegevoegd worden. De renner beschikt nu dus over extra bloed en extra bloed betekent extra rode bloedcellen.’

Doping type 2: EPO
Sporters kunnen ook een goedje injecteren met de wetenschappelijke naam erytropoëtine, beter bekend als EPO. ‘EPO stimuleert je beenmerg om meer rode bloedcellen aan te maken,’ legt dr. Wadler uit. ‘Normaal bestaat je bloed uit 40 tot 45 procent rode bloedcellen. EPO kan dat percentage opvoeren naar 50 of hoger.

Probleem: bij een dopingtest kan EPO-gebruik eenvoudig bewezen worden omdat het gehalte rode bloedcellen verhoogd is in verhouding tot andere cellen in het bloed, zoals plasma en witte bloedcellen. Om dat te omzeilen nemen gebruikers over een langere periode kleine doses om verdachte pieken in bloedsamenstelling te voorkomen.

Doping middels transfusie is het lastigst aan te tonen omdat het de hoeveelheid rode bloedcellen vermeerdert, maar ook die van andere cellen waardoor de samenstelling gelijk is aan die van een niet-gebruiker.

Waarom doping nogal dom is
Tijdens een transfusie kan er onzuiver bloed het lichaam ingebracht worden, en vaak zijn de mensen die de transfusie uitvoeren geen getrainde artsen. Bedorven of besmet bloed in je lichaam stoppen of je vrienden dat laten doen is een recept voor een enkeltje Eerste Hulp.

EPO is al niet veel beter. Vanaf het moment dat het percentage rode bloedcellen boven de 50 procent komt wordt het bloed dik en zo vloeibaar als stroop. Leuk neveneffect hiervan is een hartaanval of beroerte. Overdreven? Nadat EPO eind jaren tachtig is ontwikkeld stierven er 20 Europese duursporters in vier jaar tijd, en de meeste experts vermoeden dat ze overleden aan hartfalen door dik bloed.

Wil je legaal meer uithoudingsvermogen?
Die goede oude cardio verhoogt de rode bloedcelproductie van je lichaam. Omdat je spieren vragen om meer zuurstof als je geregeld traint, zal je lichaam de productie opvoeren als antwoord op die verhoogde vraag. Iedere oefening waardoor je snel gaat ademen heeft dit effect.

Een extreme versie hiervan is trainen op grote hoogtes, zoals veel fietsers en langeafstandlopers doen. Zuurstofniveaus dalen als je stijgt, dus zal trainen in een omgeving met weinig zuurstof je lichaam stimuleren om meer rode bloedcellen aan te maken, gelukkig niet zoveel dat je bloed er dik van wordt.

Voor je eerstvolgende setje squats geef je eerst je zenuwstelsel een optater.
Eindig ijzersterk voor een slank gestel.
Een bootcamp-trainer legt uit wat je aan je trainingsschema moet toevoegen.
“Hardlopen is pijn lijden, blijkbaar is dat wat me goed doet.”
Omdat een zomerlichaam niet compleet is zonder felbegeerde V-vorm.
Gooi er halverwege je workout een paar lelijke woorden uit om je spieren op scherp te zetten.