Challenge: sporten én buikpijn van het lachen? Doe mee met het NK Bodydraggen

Fitness

Professioneel kitesurfer Kevin Langeree gaf in aanloop naar het Nederlands Kampioenschap bodydraggen Men’s Health’s Martyn de Jong een les in de sport – dit is wat er gebeurde.

Kevin Langeree is 30 jaar, professioneel kitesurfer en meervoudig King of the Air. Dat betekent dat hij een aantal keer de eerste plek heeft behaald in ’s werelds grootste kitesurf-wedstrijd. Best een prestatie. Daarbij reist hij de hele wereld over om zoveel mogelijk te kitesurfen, wedstrijden mee te pakken en kitesurf-clinics te geven. “Op een gegeven moment was ik 260 dagen per jaar onderweg… niet te doen.” Nu is het tijd voor de volgende stap: het NK Bodydraggen organiseren dat in september plaatsvindt bij beachclub The Spot in Zandvoort. “Ik wilde iets organiseren wat nog nooit was gedaan en waarvan je buikpijn van het lachen krijgt”, vertelt Langeree. Bodydraggen, dus. Onze eigen Men’s Health Martyn besloot een lesje bodydraggen te volgen. Benieuwd? Verder lezen en vooral de foto’s bewonderen. Weet je meteen waar je in september moet zijn met je maten.

 

Kevin_ZANDVOORT_MENSHEALTH-5326

Aanschouw Men's Health Martyn de Jong in opperste concentratie om zijn kite in de lucht te houden terwijl Langeree aanwijzingen geeft.

Zeg, Kevin… bodydraggen: wat is het en waarom doe je het?

“Bodydraggen is de basistechniek van het kiten, dus kitesurfen zonder board. Je gebruikt je buik als board en je laat je vlieger je door het water voorttrekken. Dit doe je alleen in het begin met kiten, als je daarna op je board staat doe je het nooit meer.”

Okee, klinkt wel als een noodzakelijke basis van kitesurfen, maar waarom een NK Bodydraggen?

“Op een gegeven moment kwam ik op het idee van een evenement organiseren, ik wilde dat het uniek was, vet was, iets wat niemand verwacht, maar waar iedereen keihard om moet lachen. En dan heb ik het over tranen over je wangen en pijn in je buik van het lachen. Tijdens een brainstormsessie kwam ik op het idee van het NK Bodydraggen organiseren. Toen ik het benoemde moest iedereen heel erg lachen, dat was voor mij het startschot.”

Kevin_ZANDVOORT_MENSHEALTH-5369

Een half verzopen Martyn

Wie kan zich inschrijven?

“Iedereen die een beetje ervaring heeft met kiten. Het blijft een extreme sport, dus er zitten risico’s aan vast. Daarom is het belangrijk dat je al een beetje gevoel hebt met de kite. Kijk, je hoeft niet heel goed te zijn, iedereen mag meedoen. De leeftijd zal variëren tussen de 14 en 60 jaar, dus dat is te gek.”

Hoe ziet zo’n dag eruit?

“We starten om half 10 ’s morgens met een skippersmeeting. Daarin worden zaken als veiligheid, het parcours, de start en finish en de regels waar je je aan moet houden besproken.

Dan gaan we, afhankelijk van de wind, rond 10-11 uur beginnen en heats draaien, dus races met z’n vijven tegelijk. Er zijn vier rondes tot de finale, waarin duidelijk wordt wie het NK Bodydraggen wint.”

Wordt het ook steeds moeilijker?

“Je competitie wordt steeds moeilijker, want het niveau wordt steeds beter.”

Kevin_ZANDVOORT_MENSHEALTH-5313

Wat kan je winnen?

“We hebben een paar heel coole prijzen, een paar onhandige grappige prijzen en goodiebags. We geven geen prijzengeld weg, maar je wint natuurlijk de eer en zeg nou eerlijk, dat is toch de grootste prijs.”

Voor onze lezers die nog nooit hebben gekitesurft, maar het willen proberen: hoe voelt kiten?

“Dat is bijna niet te beschrijven. Je moet het echt zelf proberen en voelen, maar het is voor mij het vetste wat er is. Er is gewoon altijd uitdaging… je speelt met moeder natuur en dat gevoel wat je krijgt, die kracht in die kite, dat is magisch. Je hebt echt het gevoel dat je kunt vliegen. Maar,voor je dat gevoel kunt ervaren, moet je dus eerst leren bodydraggen om het gevoel in je kite te krijgen - en dat is precies wat Martyn vanmiddag gaat leren.”

 

Kevin_ZANDVOORT_MENSHEALTH-5426
Kevin_ZANDVOORT_MENSHEALTH-5377

 

Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden, Martyn zegt: "Dit was onverwachts onwijs gaaf, ga dit sowieso proberen - ik ga binnenkort nog een keer."

Meer informatie over het NK Bodydraggen? Check DIT filmpje op Youtube. Zien we je daar?

 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Met dit eenvoudige stappenplan word je de pull-up pro die je altijd al hebt willen zijn.
Bereken je behoeftes en creëer een trainings- en voedingsschema dat bij jou past.
Een goede personal trainer vinden is als daten: er komt behoorlijk wat kijken bij het vinden van de juiste partner.