CARRIÈRE MAKEN VIA DE GYM

Fitness

Behalve dat sporters tevredener zijn over hun baan, komt bijna 6 op de 10 Nederlanders tijdens het fitnessen, rennen of fietsen, denkend aan het werk, op nieuwe ideeën, concludeerde Monsterboard.nl.

Ondanks dat geregeld gewichten liften of een rondje park volgens de vacaturesite productiever en carrièregerichter maakt en leidt tot minder ziektedagen ten opzichte van niet-bewegers, benadrukte 83 procent van de ondervraagden dat hun baas het sporten niet aanmoedigt.

Tijd voor verandering! ‘Vraag niet direct: Kunnen we een uur eerder vrij krijgen om te sporten,’ waarschuwt lichaamstaalexpert Frank van Marwijk. Een concrete vraag roept volgens de auteur van o.a. ‘Manipuleren op je werk’ vaak weerstand op, omdat je baas denkt dan zelf aan de slag te moeten. Zo pak je het volgens Van Marwijk effectief aan:

1.Werk in een aantal weken naar je doel toe.

Geef eerst aan dat de wens bestaat om meer te sporten. Zeg bijvoorbeeld tegen collega’s dat je denkt dat je daardoor productiever wordt en vraag hen welke sport ze doen.

2.Zorg dat je geliefd raakt bij je leidinggevende.

Niet door te slijmen, maar door te zorgen dat je er vaak bent. Toon hem bijvoorbeeld de resultaten van een onderzoek en vraag een tip of aanvulling die je eigenlijk zelf al aanreikt. Doe je later een verzoek, dan willigt hij deze sneller in (de zogenoemde gunfactor).

3.Zorg dat jouw idee zijn idee wordt.

Zeg bijvoorbeeld dat iedereen aan het eind van de dag inzakt en dat jullie misschien meer zuurstof nodig hebben. Reik hem langzaam informatie aan waarmee hij zelf een idee kan vormen. Hoe meer eer je de baas laat, hoe meer waarde hij hecht aan de uitvoer van het idee, omdat hij er uiteindelijk erkenning voor krijgt.

4.Speel in op je baas zijn sportiviteit.

Fitnesst hij? Merk op dat je dat ook graag zou doen, maar dat je thuis vaak bij je familie op de bank eindigt. Is hij niet sportief? Praat dan alsof je het vanzelfsprekend vindt: ‘Jij sport toch ook?’ Concludeer in geen geval: ‘Jij doet niets aan sport, het zal voor jou ook goed zijn.’

5.Nog beter: is de baas van je baas sportief?

Reik je directe leidinggevende aan dat het personeel graag iets meer aan sport zou doen en dat de baas – als fanatieke sporter – hier vast wel iets in ziet. Voert jouw baas vervolgens sport op de werkvloer in, dan verdient hij daarmee credits bij zijn eigen baas.

6.Laat blijken dat het gaat om iets dat iedereen op de werkvloer wil.

Ingaan op een collectief verzoek, stemt de medewerkers tevreden en vergroot de baas zijn aanzien.

7.Kapt hij je suggesties niet af, presenteer dan een plan.

Laat niet blijken dat je alles al hebt uitgezocht, maar toon je motivatie en inzet door bijvoorbeeld een berekening te tonen waaruit blijkt dat de aanschaf van een aantal apparaten – met een (reeds bevestigde) bijdrage van de personeelsvereniging – voordelig uit kan pakken. ‘Compleet met suggesties voor verschillende ruimtes waar ze kunnen staan, hoeft je baas alleen nog maar ja te zeggen. Daarmee strijkt hij alle eer op,’ licht Van Marwijk toe.

Tot slot:

'Laat niet doorschemeren dat je er zelf profijt uit wilt halen, maar benadruk - bij wat je ook wilt bereiken - welk voordeel er voor je baas of het bedrijf in zit.’

Plateau bereikt? Zo doorbreek je ‘m.
Een sportende vegan van het eerste uur.
In 30 minuten van je kater af, klinkt dat niet goed?
Drie snelle trucs om je prestaties te verbeteren en meer gewicht aan te kunnen.