Foto: Getty

Ben jij fit? Doe de zelftest!

Fitness

De kans is groot dat jij als MH-lezer al fitter bent dan andere mannen. Maar hoe fit ben je precies? Met deze zelftests ga je erachter komen. Ben jij een Men’s Held?

1 Coopertest
De Coopertest kun je zowel buiten doen als binnen op een treadmill. Als je buiten loopt is een sintelbaan natuurlijk perfect, maar je kunt ook gewoon op een fietspad lopen waarvan je weet hoe lang het is of een app gebruiken die je afstand meet. Je warmt gedurende een kwartier eerst goed op, en loopt daarna 12 minuten de grootst mogelijke afstand die je maar kunt afleggen. Die 12 minuten zijn voor je cardiovasculaire systeem meteen de moeilijkste, vandaar dat Cooper zijn test niet korter of langer wilde maken. De Coopertest is nog steeds een instituut. Het Amerikaanse leger gebruikt hem tot op de dag van vandaag voor de meting van de conditie van nieuwe rekruten en bewegingswetenschappers beschouwen de uitslagen nog steeds als een goede graadmeter voor de maximale zuurstofopname. Dat is de belangrijkste maat voor het menselijke uithoudingsvermogen.

Afstand
0-1.600m – zeer slecht
1.600-2.000m – slecht
2.000-2.400m – redelijk
2.400-2.800m – goed
2.800-3.200m – zeer goed
3.200- uitstekend

2 De push-up test
Deze test is een test voor de kracht van je bovenste ledematen. Je gaat op je buik liggen op de vloer en zet je handen iets meer dan schouderbreedte uit elkaar. Vervolgens duw je je lichaam omhoog. Je steunt op je tenen en je lichaam vormt van je enkels tot je hoofd een rechte lijn. Als je armen gestrekt zijn, laat je je lichaam weer naar beneden zakken. Net voordat je borst de vloer raakt, kom je weer omhoog. Dat is 1 herhaling. Je maakt zoveel herhalingen als je kunt de beoordeling die je hieronder ziet hebben we gebaseerd op het handboek Y’s Way to Physical Fitness van Lawrence Golding.
Herhalingen
0-4 – zeer slecht
4-9 – slecht
10-20 - redelijk
21-29 – goed
30 – 45 – zeer goed
46 – uitmuntend

3 Springtest
De springtest test de kracht in je onderste ledematen. Je mag hem meerdere keren achter elkaar uitvoeren, en daarbij je beste score meten. Pak een krijtje en ga bij een hoge muur staan. Ga op je tenen staan en strek je arm zo ver mogelijk uit. Vervolgens zet je een streepje op de muur dat aangeeft tot hoe ver je kunt reiken. Daarna ben je klaar voor de echte test: je zakt door je knieen en springt verticaal zo ver omhoog als je kunt en tikt de muur aan. Het lengteverschil tussen het krijtstreepje en het punt waar je de muur kunt aantikken is de uitkomst van je test.
Afstand

Afstand
0-12cm – zeer slecht
12 – 16cm – slecht
16 – 20cm – redelijk
20 – 24cm – goed
24 – 28cm – zeer goed
28cm+ - uitstekend

Gebruik deze 5 warming-up oefeningen om je schouders gezond en sterk te houden.
Wijze woorden van Arnold Schwarzenegger, The Rock, Cristiano Ronaldo en andere iconen. Laat je motiveren door deze fitte mannen, om alles uit je workout te halen.
Zo ging hij in korte tijd van spierbonk naar zwaargewicht en weer terug.
Dit kan je doen om weer vet te verliezen