Beginnende sporters opgelet: laat je adviseren door een professional

Fitness

Je training professioneel laten structureren kan bijdragen aan meer spiergroei.

Low-budget gyms vinden gretig aftrek, maar helaas worden beginnende sporters vaak aan hun lot over gelaten in deze jungles vol fitnessapparatuur. Op het internet zie je regelmatig video’s voorbijkomen van mensen die hiervan de dupe zijn en die door gebrek aan kennis een zogeheten #fail begaan.

Onderzoek 

Engelse bewegingswetenschappers van de University of Conventry onderzochten wat er zou gebeuren als je mensen toegang verleent tot een fitnesscentrum, zonder een fatsoenlijk trainingsschema. Aan het onderzoek namen in totaal 369 proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. Deze groep hoefde slechts aan 1 criterium voldoen: fysiek niet of nauwelijks actief zijn.

De deelnemers werden in 4 groepen ingedeeld. De eerste groep kreeg toegang tot alle faciliteiten van het fitnesscentrum en kreeg professionele begeleiding. De tweede groep kreeg geen toegang tot de faciliteiten van het fitnesscentrum, maar wel professioneel advies op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Groep drie kreeg wél toegang tot alle faciliteiten van het fitnesscentrum, maar ontving geen professionele begeleiding en de vierde groep had geen toegang tot zowel professioneel advies als het fitnesscentrum en behield dezelfde niet actieve levensstijl.

Resultaten

De deelnemers die trainden volgens een professioneel opgesteld schema bouwden vetvrije massa op, maar de deelnemers die trainden zonder een dergelijk schema niet. Het was opvallend dat de proefpersonen die geen toegang kregen tot de faciliteiten van het fitnesscentrum, maar wel informatie kregen over voeding en lichaamsbeweging ook vetvrije massa opbouwden. In termen van krachttoename was alleen een verbetering waar te nemen bij de deelnemers die toegang hadden tot de gym.

Hieruit konden de onderzoekers concluderen dat krachttraining veel effectiever is wanneer het gestructureerd is en onder toezicht van een professionele trainer plaatsvindt. Een kleine tip dus voor beginnende sporters: laat je goed adviseren voordat je aan je fit journey begint. 


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
Plateau bereikt? Zo doorbreek je ‘m.
Een sportende vegan van het eerste uur.
In 30 minuten van je kater af, klinkt dat niet goed?
Drie snelle trucs om je prestaties te verbeteren en meer gewicht aan te kunnen.