In je hoofd (en op je doelenlijstje) heb je jezelf voorgenomen om vaker hard te lopen, maar in de praktijk heb je wel meer schuldgevoelens alleen van meer hardlopen zelf is nog weinig gekomen. Herkenbaar? No worries, we gaan je helpen. Hardlopen is een mentale sport en de volgende trucjes helpen om ook jouw geest in sportieve sferen te krijgen.

Motivatietrucjes om zin te krijgen in hardlopen

Transformeer tot sporter

Een handige manier om jezelf aan het rennen te krijgen, is je als een hardloper te kleden. Nee, we bedoelen niet dat je op het werk in een strakke legging rondloopt; maar thuis wel. Trek dus zodra je de voordeur achter je sluit dus meteen je hardloopkleding aan - ook je schoenen. Zoals Theo Maassen ooit zei: 'Van uitstel komt afstel!' en daar heeft hij volledig gelijk in. Door jezelf om te kleden tot hardloper, voorkom je dat de bank je omdoopt tot luiwammes en zul je makkelijker doen wat je jezelf had voorgenomen.

Stel je voor hoe je je achteraf voelt

Ooit spijt gehad dat je toch bent gaan trainen? Waarschijnlijk niet. Denk daarom vooral aan het post-workout-gevoel om jezelf vooraf te motiveren. Gevoelens van trots, zelfvertrouwen en voldoening ga je immers niet krijgen door Netflixend, onderuitgezakt op de bank te eindigen.

Degelijke sportkleding kopen

Volgens onderzoek kan de juiste kleding sporters helpen om beter te presteren. Dit zou bijdragen aan het beeld dat mensen van zichzelf hebben. Mensen met een positieve instelling over hun eigen sportiviteit en gezondheid vinden sporten namelijk minder vervelend, blijkt uit onderzoek. Hoe sportiever mensen zichzelf beoordelen, des te sterker het effect is. De juiste sportkleding kan geassocieerd worden met een gezonde levensstijl, wat zorgt voor een sportiever zelfbeeld en daarmee ook meer motivatie om te sporten. Misschien is het daarom wel tijd om jezelf wat nieuwe gear te gunnen. Zoals bijvoorbeeld de Garmin Venu 3, je persoonlijke coach om je pols boordevol gezondheidsinzichten en geweldige sportfuncties en nog veel meer.

Maak je sessies meetbaar

Over spullen gesproken, een sporthorloge is één van de beste manieren om je te motiveren. Niet alleen omdat een kek sporthorloge leuk is, maar ook door het feit dat je sessies meetbaar worden. Hierdoor loop je niet meer zomaar een tijd, maar strijd je keer op keer tegen jezelf. Je kunt zichtbaar progressie maken, wat het lopen écht een sportieve uitdaging maakt. Meten is weten - met als gevolg: meer zweten.

Zoek een buddy

Samen sporten werkt echt. Het is immers lastiger om onder het sporten uit te komen als je weet dat je daarvoor eerst nog iemand af moet zeggen. Daarnaast kan hij/zij jou ook motiveren als de moed je in de spreekwoordelijke hardloopschoenen is gezakt. Pro-tip: maak je sportdate bindend en concreet. Dus niet een vage 'ergens volgende week'-afspraak, maar een vaste dag en een vast tijdstip.

Sportief voorspel

Hoewel de meeste mensen sex veel leuker vinden dan hardlopen, hebben de twee activiteiten wel iets belangrijks gemeen: in beide gevallen is voorspel een belangrijk ingrediënt. Je kunt jezelf al ruim voor je workout in de juiste mood brengen, wat uiteindelijk in positieve zin bijdraagt aan het eindresultaat. Hoe dat bij sex gaat, laten we voor nu even in het midden. Bij hardlopen echter, zijn het kleine, maar logische handelingen die stuk voor stuk kunnen helpen. Denk aan: goed eten (vooral koolhydraten en eiwitten), je spullen klaarleggen (lees: schoenen, hardloopsokken, kleding, handschoenen, pet of sportgels), je apparatuur opladen (lees: draadloze oordopjes, smartphone, sporthorloge en lampjes).

Daarnaast is het ook goed om mentaal bezig te zijn met het feit dat je straks op pad gaat. Visualiseer wat je gaat doen, hoe je het gaat doen, hoe laat je het gaat doen en welk gevoel dit je gaat geven. Op deze manier ben je bewust bezig met je sessie en bouw je een sterk fundament om goed te presteren. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om van je plan af te wijken. Dat zou immers reuze zonde zijn, aangezien je er al de hele dag bewust naartoe hebt geleefd.

Volg een schema

Het mooie aan een schema is dat het een schema is. 'Thanks, captain obvious!' denk je nu waarschijnlijk, en toch zit er meer diepgang in dan je zou verwachten. Een schema is om meerdere redenen fijn: 1. Je weet dat wat je doet progressie boekt en je ergens brengt. 2. Het geeft je workout een leidraad, zodat je nooit het gevoel hebt dat je maar wat aanklooit. 3. Het geeft je een duidelijk overzicht waardoor je je workouts structureel in kunt plannen. Het gevolg is dat het moeilijker wordt om een workout te skippen, omdat je anders je schema in de war gooit. Kortom: kies een plan en hou je eraan.

Slechte dagen horen er ook bij

Veel mensen vertonen uitstelgedrag omdat ze zichzelf wijsmaken dat het vandaag geen goede dag is. Ja, morgen is vast een betere dag, maar als je altijd in de toekomst blijft leven kom je nergens. Misschien heb je inderdaad een beetje spierpijn, heb je karig geslapen of heb je een zware dag op het werk gehad. Nou en? Een slechte workout is heus niet het einde van de wereld. Denk je echt dat er mensen wijzend, lachend en fluitend langs je route staan omdat je wat langzamer loopt dan normaal? Precies. En geloof ons, op een slechte dag tóch gaan rennen levert je mentaal en fysiek meer kracht en energie op dan wat dan ook. Beter gezegd: zonder wrijving geen glans. Die PR komt later wel weer.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?