Wahhab (21) vluchtte voor IS: “Sporten heeft mijn leven gered”

Fit journey

In 2012 vluchtte Wahhab vanuit Irak naar Nederland. Toen hij begon met sporten, veranderde alles. 

Wahhab Hasso is pas 21, maar heeft al een heftig leven achter de rug: vijf jaar geleden woonde hij nog in Irak, in 2012 vluchtte hij naar Nederland. Toch staat hij vrolijk op foto’s en komt hij in eerste instantie over als een normale en fitte, positieve jongen van 21 jaar. Hoe kan dat? Dit is zijn verhaal.

Vertel, waarom ben je naar Nederland gekomen?
“In 2012 kon ik niet langer in Irak blijven omdat de situatie toen al onhoudbaar was en ben ik naar Nederland gevlucht. In 2014 heeft IS het gebied waarin mijn familie woonde veroverd. Een groot deel van mijn familie is vermoord, een ander deel ontvoerd en gebruikt als seksslavin.”

"De meeste mensen gaan kapot als ze zoiets heftigs meemaken"

Dat is nogal wat... Wat deed je toen je eenmaal in Nederland was?
"Via omroepen in Gelderland heb ik geprobeerd aandacht te vragen voor de situatie in Irak. Dat is gelukt. Vervolgens ben ik door de EO gevraagd naar Irak te gaan om de overlevenden van mijn familie op te gaan zoeken. Naar aanleiding daarvan is stichting NL Helpt Yezidis ontstaan. In de afgelopen twee jaar hebben we duizenden mensen voorzien van kleding en daar ga ik zeker mee door. Aan de ene kant om wat te kunnen betekenen voor mijn familie, aan de andere kant wil ik iets betekenen voor dit prachtige land genaamd Nederland.”

Fotoshoot voor de krant Arnhemsekoerier #smile #IAMI #MU17 #arnhem Photo: @chantaldailycieux

A post shared by Wahhab Hassoo (@wahhab_h) on

In de afgelopen jaren heb je ook op persoonlijk niveau heel wat bergen verzet. Kan je daar wat over vertellen?
“Op dit moment doe ik mee met Men Universe Nederland 2017, een modellencompetitie waarbij ook je innerlijk een belangrijke rol speelt. Met mijn verhaal en levenservaring ben ik door naar de finale die op 20 mei plaatsvindt in Rotterdam.

"Ik ben doorgegaan; voor mijn familie, mijn vrienden, mijn land en voor al die onschuldige mensen die dagelijks deze vreselijke situatie doormaken"

Waarom doe je mee met Men Universe?
“Ik wil Nederlanders laten zien dat ik hierheen ben gevlucht omdat ik op zoek ben naar liefde, veiligheid en acceptatie. Daarnaast wil ik een inspiratie zijn voor andere vluchtelingen die niet actief bijdragen aan de samenleving. Ook wil ik mensen motiveren gezond te leven en onzekere mensen hoop en houvast geven.”

Focused #MU17 #WU17 #IAMI #Netherlands #final #NeverGiveUp #❤️ # #

A post shared by Wahhab Hassoo (@wahhab_h) on

Hoe ben je, ondanks alle ellende, in zo’n korte tijd zo ver gekomen?
“Mijn levensmotto is 'geef nooit op'. Ik ben doorgegaan; voor mijn familie, mijn vrienden, mijn land en voor al die onschuldige mensen die dagelijks deze vreselijke situatie doormaken. De laatste drie jaren waren voor mij de moeilijkste jaren van mijn leven. De meeste mensen gaan helemaal kapot als ze zoiets heftigs meemaken. Voor mij was het een moment om diep na te denken over wat mij zou redden. Kon ik drugs gaan gebruiken? Of alcohol? Sigaretten misschien? Hoewel deze middelen wel door mijn hoofd spookten, zijn het nooit opties voor me geweest. Sporten wel.”

"Sporten gaf me rust, waardoor ik me normaal kon gedragen"

Sportte je in Irak ook al?
“Ik heb in Irak alleen maar gevoetbald. Het was helaas niet mogelijk om daar naar de sportschool te gaan, want die waren er niet.”

Hoe ben je begonnen met sporten?
“Begin 2014 begon ik met fitnessen, dat deed ik zo’n drie keer per week. In de zomer van 2014 ging het mis met m'n familie – en in Irak in het algemeen – aangezien IS toen grote steden veroverde. Dat was het moment dat ik echt intensief begon te sporten. Ik ging elke dag, voor mijn werk of voor school. Deed ik dat niet, dan functioneerde ik niet goed genoeg om de dag door te komen. Sporten gaf me rust, waardoor ik me normaal kon gedragen. Destijds werd ik snel agressief, soms gebeurt me dat nu ook nog, maar dat wordt gelukkig wel steeds minder.”

“Met elke actie en alle competities die werden georganiseerd door de sportschool deed ik mee. Ik heb veel kleine prijzen gewonnen, zo ben ik bijvoorbeeld  een keer benoemd tot 'sportiefste student van regio Arnhem', omdat ik in één maand tijd 27 keer gesport had. Dat gaf me de energie om door te zetten.”

#team #dedicated #gym #upcoming #jagyba #netherlands #nevergiveup

A post shared by Wahhab Hassoo (@wahhab_h) on

Welke rol speelt sporten nu in je leven?
“Sporten heeft mijn leven gered. Het is voor mij veel meer dan alleen spieren opbouwen. Sporten is lifestyle, plezier, gezondheid, ontlading en veel meer. Ik was elke dag in de sportschool te vinden, inmiddels ken ik er iedereen! Nu heeft sporten mij geholpen om meer te bereiken dan alleen in de sportschool hangen. Ik wilde zo graag fitnessmodel worden, maar mijn onzekerheid hield me tegen. Sporten heeft mij enorm geholpen zelfverzekerder te worden”

Leef je verder ook gezond?
“Ik heb altijd gezond gegeten, maar sinds ik sport veel meer. Ik kook voor mezelf en heb eigen recepten. Ik eet maar één keer per week met m'n familie omdat het meestal Oosterse maaltijden zijn die veel vet bevatten. Ik weeg af hoeveel ik per maaltijd binnenkrijg en houd het bij met My Fitness Pal. 

“Sporten heeft mijn leven gered" 

Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik sta inmiddels in de finale. De winnaar van de finale mag vervolgens door naar de finale in de Dominicaanse republiek waar hij het opneemt tegen veertig anderen. Voor mij is opgeven geen optie, altijd doorgaan en keihard werken aan mijn dromen en doelen. Het komt steeds dichterbij. Mijn doelen ga ik bereiken.”

>> Nog een #MHFitjourney lezen? Check dit: 'From zero to hero: Dominique Fattaccio deed het' >

Kijk op www.instagram.com/menshealthnl voor meer echte verhalen van echte mannen. Wil jij ook een feature? Mail naar mh.digital@hearst.nl en wie weet zie jij jezelf binnenkort terug in onze feed. 

Alle uitleg die je nodig hebt, vind je in de post hieronder:

❌OPROEP❌Let op heren: Echte verhalen van echte mannen, dat willen we vertellen. Voor een nieuwe wekelijkse rubriek zijn we op zoek naar mannen die met hun eigen foto en verhaal een feature willen op ons Men's Health-instagramkanaal. We trappen af met onze eigen Men's Health editor Martyn de Jong (@martyndejong ). In topvorm, maar z'n pad naar succes is niet over rozen gegaan. "Vanaf zijn achtste heeft hij type 1 diabetes en dat vond hij lange tijd lastig. Diabetes was stom, andere mensen met diabetes waren stom en diabetesbijeenkomsten waren al helemaal stom. 'Beetje samen prikken en spuiten... Dacht het niet!' Hij was gelukkig, maar leefde erg ongezond. Feesten, drinken, roken, hoe meer en hoe slechter hoe beter. En diabetes? Dat bestond eigenlijk niet. Toch heeft hij drie jaar geleden zijn kop uit het zand gehaald. "Er is niet echt een duidelijk moment geweest dat de knop om ging. Het werd niet getriggerd, op een gegeven moment was ik er klaar mee. Ik wilde vooral kunnen sporten. Om dat op de juiste manier te kunnen doen, moest ik ook mijn voedingspatroon aanpassen en heel wat puzzelen met mijn diabetes. Ik prik inmiddels ruim tien keer per dag." Martyn sport zes keer in de week en stelt zijn maaltijden bewust samen, met bepaalde verhoudingen vet, koolhydraten en eiwitten. Havermout en kip met broccoli zijn favoriet. 'Als bijkomstigheid ben ik twintig kilo afgevallen, gebruik ik 50% minder insuline en heb ik een HbA1c van 37 mmol/mol (5.5%)." Nu is 'ie redacteur bij Men's Health en - geloof ons - niet te stoppen. ❌ ❌ Wil jij ook jouw verhaal delen en anderen inspireren? Stuur ons een pm en wie weet zie je jezelf binnenkort terug in onze feed!

A post shared by Men's Health NL (@menshealthnl) on

Eet als ontbijt of lunch en kom je training glorieus door. 
Gebruik deze twee routines en kennis vanuit de wetenschap om binnen een maand je doel te bereiken. 
“Ik besefte ineens wat ik mezelf had aangedaan.”
Een beach body kweken is al moeilijk genoeg, daar kun je geen abnormale uitputting, traag herstel of grieperig gevoel bij gebruiken – Joël heeft alle vier.