Zo bewaar je je scheermessen op de juiste manier

Cover contest

We leggen uit hoe je je scheermessen moet bewaren en hoe vaak je ze moet vervangen.

Uitslag, roodheid, ingegroeide haren en veel andere narigheden die je tegenkomt wanneer je je scheert, zijn vaak prima te vermijden. Het komt erop neer dat als je je op de juiste manier scheert, goed met je apparaten of messen omgaat, ze op de juiste manier schoonmaakt en bewaart, het grootste gedeelte van de ellende niet van toepassing is in je leven.

Kijk, je wil natuurlijk het beste uit elk mesje halen, maar dan krijg je de vraag: hoe vaak moet je je scheren voor een mesje verleden tijd is? En welke factoren dragen bij aan slijtage? We spraken barber Fellipe Cardoso van Oris & Finn Barbershop in New York City. Hij vertelde ons alles wat je moet weten over scheren en waar je op moet letten wanneer je graag een gezonde huid wil hebben.

 

Leg je scheermes niet gewoon op de wasbak/in een beker/terug in de doos

Cardoso adviseert dat je je scheermes na een scheerbeurt eerst goed met water moet afspoelen, het liefst onder een harde waterstraal. “Doe dit tot je geen dode huidcellen of haren tussen de messen meer ziet zitten.” Daarna, als je graag wil dat je scheermes steriel is kan je wat alcohol op een dikke handdoek doen om daar je scheermes mee schoon te maken. “Je kunt dit voor en na gebruik doen”, zegt hij. Laat je mes de hele dag of nacht drogen in een staande scheermeshouder, zo kan er voldoende lucht doorheen.

Als je mes eenmaal droog is kan je ‘m opbergen in een kast buiten de badkamer. “Als je je scheermes in de badkamer opbergt, kan ‘ie vochtig worden door stoom en de douche”, zegt Cardoso. “Zelfs als je je scheermes maar een keer per week gebruikt, krijg je roestvorming. Diezelfde omgeving barst overigens ook van de bacteriën die je niet op je scheermes wil hebben.”

 

Vervang ‘m vaker dan je denkt

Sommige bedrijven zeggen misschien dat je hun messen wel acht keer kunt gebruiken voor je een nieuwe moet pakken, maar “ik raad maximaal vier scheerbeurten aan”, zegt Cardoso. “Vooral als je je vaker scheert kan je drie of vier goede scheerbeurten uit een scheermes halen.” Hij zegt dat elke scheertbeurt zorgt dat je messen slijten, waardoor ze verder van je huid afstaan. Een bot mesje kan uitslag geven omdat het langs de huid schuurt.

Als je je minder vaak scheert kan je je scheermes ook maximaal vier keer gebruiken, maar is het wel van belang dat je goed let op roest. “Het grootste risico van je mes niet regelmatig vervangen is dat er roest in komt en het een broedplaats van bacteriën wordt”, zegt Cardoso. “Deze messen zijn scherp en komen direct in contact met de huid. Als je ook maar een klein sneetje of wondje hebt, geef je bacteriën direct toegang tot een open wond. Vieze of roestige messen kunnen je ook een bacteriële infectie of zelfs tetanus geven.”


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?
De winnaar van onze NIVEA MEN Covermodel Contest geeft het goede voorbeeld. 
"Ik vind het moeilijk over mezelf te zeggen dat ik de beste van de 3 was."
Als je deze tips opvolgt, sla je nooit een flater.